De Amerika's


De schrik van elke dictator

22 augustus 2017 - 16:00
De Amerikaanse activist Gene Sharp (86) is het gezicht van de geweldloze revolutie. Zijn veertig jaar oude boek Van dictatuur tot democratie is een bijbel voor activisten overal ter wereld en hij wordt regelmatig getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Argentijnse schrijver Martín Caparrós zocht hem op in Boston.

Mijn leven als terrorist

21 augustus 2017 - 16:00
Nog in shock over de grootscheepse informatievergaring uit databases en het wereldwijde aftappen van telefoongesprekken vertelt de Amerikaanse schrijver en journalist William T. Vollmann hoe het was om (na veel moeite) zijn eigen FBI -dossier te lezen, waarin hij in verband werd gebracht met de Unabomber, 9/11 en de anthraxbrieven uit 2002.

Hoe zonsverduisteringen de geschiedenis veranderden

20 augustus 2017 - 08:30
De zonsverduistering die morgen zeer goed zichtbaar is op het hele Noord-Amerikaanse continent, is niet alleen een fascinerend visueel spektakel. Dit filmpje van NPR -Skunkbear laat zien hoe het bestuderen van zonsverduisteringen wetenschappers als Isaac Newton en Albert Einstein hielpen om hun theorieën te bevestigen.

De snelle groei van extreem-rechts onder Trump

19 augustus 2017 - 08:30
De manifestatie van extreem-rechtse en neo-nazi groepen in Charlottesville, afgelopen week, komt niet uit de lucht vallen. Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de VS is het aantal extreem-rechtse groeperingen in de Verenigde Staten fors gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Southern Poverty Law Center.

Investeerders voor medicijnen tegen gehoorschade

17 augustus 2017 - 16:00
Met een groeiend aantal mensen dat in een stedelijke omgeving woont, groeit ook het aantal mensen dat lijdt aan gehoorschade. Farmaceuten en start-ups werken aan een oplossing voor dit probleem. Niet met implantaten of gehoorapparaten, maar met medicatie, schrijft TechCrunch .

Doen techbedrijven genoeg om ons te beschermen?

16 augustus 2017 - 16:00
Consumenten die het slachtoffer worden van een cyberaanval, draaien zelf op voor de gevolgen. Maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de softwarefabrikant die de kwetsbare code ontwierp?

MoMa doet foto’s in de verkoop

16 augustus 2017 - 07:00
De fotoafdeling van het prestigieuze Museum of Modern Art in New York brengt de komende negen maanden ruim vierhonderd uitzonderlijke foto’s naar de veiling van vroeg twintigste-eeuwse grootheden als Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Edward Weston, Man Ray, Henri Cartier-Bresson en Walker Evans.

De jacht op de beruchtste hacker

15 augustus 2017 - 16:00
Met één transactie 6,9 miljoen dollar stelen, en je hoeft er de deur niet eens voor uit. De Russische hacker Michailovitsj Bogatsjev drong moeiteloos miljoenen computers binnen, pleegde talloze digitale bankovervallen en blijft ongrijpbaar. Houdt de Russische overheid hem de hand boven het hoofd, waar de VS drie miljoen op hebben gezet?

Nederlanders slapen het best

15 augustus 2017 - 07:00
Amerikaanse slaapexperts deden een wereldwijd onderzoek naar kwaliteit en lengte van slaap. Niet onbelangrijk, want goede slaap bevordert de scherpte van je geheugen, bijvoorbeeld. Maar het lijkt er ook sterk op dat de kwaliteit van je slaap afhangt van de plek waar je woont.

De zonsverduisteringsquiz

14 augustus 2017 - 16:00
Op 21 augustus vindt in de VS voor het eerst sinds 1918 een volledige zonsverduistering plaats die is te zien van oostkust tot westkust. Reden voor National Geographic om je kennis over zonsverduisteringen te testen met een quiz.

De Amerika's » Archief