Europa


Eet je graag vis? Dan krijg je jaarlijks 11.000 stukjes plastic binnen

21 februari 2017 - 07:00
Onderzoekers van de Universiteit van Gent hebben vastgesteld dat door het eten van vis jaarlijks duizenden kleine stukjes plastic ons lichaam binnen komen. Een deel daarvan verlaat het lichaam niet en de gevolgen op lange termijn zijn ongewis, schrijft The Daily Telegraph.

De Ilias van Homerus op de kaart gezet

19 februari 2017 - 08:00
Natuurlijk is het handig en verstandig om je klassieken te kennen, maar het is niet altijd makkelijk. Deze kaart is een welkom hulpmiddel als je Homerus’ Ilias wilt lezen, schrijft OpenCulture.

DOSSIER NEPNIEUWS: De schuldige? Ons economische model

17 februari 2017 - 16:00
Wie Vladimir Poetin de schuld geeft van nepnieuws snapt het niet, aldus internet­ scepticus Evgeny Morozov. Het zijn onze eigen democratieën die volwassen moeten worden.

De maffiabaas is een kunstliefhebber

17 februari 2017 - 07:00
De Italiaanse politie heeft veertien gestolen schilderijen ontdekt die zeer waarschijnlijk behoren tot de collectie van een Calabrese maffiaondernemer. Een van de werken is een Salvador Dalí, schrijft Artnet.

DOSSIER NEPNIEUWS: Facebook: wie checkt de factcheckers?

16 februari 2017 - 16:00
Facebook heeft een aantal maatregelen aangekondigd om nepnieuws te bestrijden. Maar de Russische site Vzglyad, die dicht bij het Kremlin staat, ziet meer na- dan voordelen.

Rijden onder invloed van de Aurora

16 februari 2017 - 07:00
Het afgelopen jaar was een uitzonderlijk goed jaar voor het waarnemen van de Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht. En dat leidt op IJsland tot onverantwoordelijk rijgedrag, schijft Iceland Magazine.

Stel, u bent Jood. En u moet vriendschap sluiten met een nazi

13 februari 2017 - 18:00
Over de Tweede Wereldoorlog leek alles wel zo’n beetje uitgeplozen. Toch ontdekte Die Zeit een goedbewaard geheim: in een militair kamp aan de Amerikaanse oostkust verhoorden Duitse Joden de moordenaars van hun familie. In plaats van hen te folteren, gingen ze samen schaken en winkelen.

Aantal klimaatvluchtelingen groeit sterk

13 februari 2017 - 08:00
Het klimaat verandert sneller dan de meeste wetenschappers voorspelden. Inmiddels zijn al 140 miljoen mensen uit hun huis verdreven door gevolgen van klimaatverandering zoals droogte, overstromingen en extreme temperaturen, meldt Al Jazeera in deze reportage.

360 Recensie: Pankaj Mishra verbloemt zijn 
onheilsboodschap niet

11 februari 2017 - 09:30
Pieter van den Blink bespreekt in elk nummer van 360 Magazine buitenlandse recensies. Dit keer de Britse reacties op Age of Anger van Pankaj Mishra, dat binnenkort als Tijd van woede: een geschiedenis van het heden in het Nederlands verschijnt.

Opkomst en ondergang van de Europese meritocratie

10 februari 2017 - 18:00
De Bulgaarse polticoloog Ivan Krastev schrijft briljante columns voor The New York Times. Op 16 februari neemt hij deel aan een rondetafelconferentie over Oekraïne met de European Cultural Foundation bij Castrum Peregrini in Amsterdam. Aanvang 20 uur, entree 7,50 euro. Rsvp: productie@castrumperegrini.nl

Europa » Archief