Europa


Voetbal, football, futebol of soccer?

21 augustus 2017 - 07:00
Het voetbalseizoen is weer begonnen. In Nederland hebben we niet veel moeite om deze ‘belangrijkste bijzaak in het leven’ te benoemen: een sport met voeten en een bal. Maar hoe zit dat in het Engels? Football of soccer? Deze kaart laat zien hoe het spel wereldwijd wordt genoemd.

Deeleconomie: (te) goed van vertrouwen

18 augustus 2017 - 07:00
Hoe idealistisch is de deeleconomie? Sinds de opkomst van deeldiensten als Uber en Airbnb vertrouwen we massaal op wildvreemden, van wie we vaak alleen het Facebook-profiel kennen en die soms aan de andere kant van de wereld wonen. Zijn we naïef of keren we terug naar het pre-industriële tijdperk, toen vertrouwen in onze medemensen de norm was?

Elf kunstenaars over fotografie

17 augustus 2017 - 07:00
In deze video van het Deense Louisiana Museum voor moderne kunst spreken topkunstenaars als Wim Wenders, Jeff Wall, Sebastião Salgado en Thomas Demand over de wonderlijke en complexe aspecten van de fotografie.

Laatste kans: Win kaarten voor...

15 augustus 2017 - 15:00
… het veelzijdige werk van Fiona Banner in Museum De Pont Tegenstellingen spelen in het werk van de veelzijdige Britse kunstenaar Fiona Banner een belangrijke rol. Verhoudingen tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld worden neergezet in sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken.

World Cinema Amsterdam

10 augustus 2017 - 16:00
Win 3 × 2 kaarten voor de Egyptische film Mawlana ( The Preacher ), op vrijdag 18 augustus 21:15 bij World Cinema Amsterdam in Rialto. In Egypte stonden voor deze politieke thriller lange rijen bij de bioscopen, maar uiteindelijk werd de film verboden.

Stoere mannen

10 augustus 2017 - 16:00
Nu de hipsterhype van geblokte flannel overhemden, bretels en overdadige gezichtsbeharing op zijn einde loopt, is het misschien een goed idee om eens naar een documentaire over echt stoere mannen te kijken, die, vertrouwend op hun handen en ambachtelijke kunnen, onder barre omstandigheden overleven. Zoals Richard Proenneke, die dertig jaar in z’n eentje in de wildernis van Alaska woonde.

CIA-agent: Poetin wilde dat de ontmoeting van Trump jr. met Russen werd ontdekt

10 augustus 2017 - 07:00
In een gesprek met het Amerikaanse publieke radiostation NPR zegt een ex- CIA -agent dat Poetin doelbewust heeft laten lekken dat Donald Trump jr., Jared Kushner, Paul Manafort en Russen met Kremlinconnecties elkaar in 2016 ontmoetten in Trump Tower.

Jaloezie: we zien allemaal groen en geel

9 augustus 2017 - 16:00
Volgens Winston Churchill was jaloezie ‘de improductiefste der ondeugden’. Maar is dat wel zo? Of wakkert deze ingewikkelde emotie juist onze overlevingsdrang aan? Hoogleraar klassieke talen Peter Toohey zocht het tot op de bodem uit.

Geen tijd om na te denken

5 augustus 2017 - 08:30
Dat uit verveling de beste ideeën worden geboren, is inmiddels haast een cliché. Alleen, hoe bereiken we die staat van ‘bijna onaardse gelukzaligheid’, zoals de Duitse intellectueel Siegfried Kracauer verveling negentig jaar geleden beschreef, als we onophoudelijk worden bestookt met informatie, billboards, lawaai en digitale attracties? In een confronterend essay vraagt Evgeny Morozov zich af hoe we afleiding van de afleiding kunnen vinden.

Alles draait om wijn

4 augustus 2017 - 16:00
In grote wijnstreken als Médoc en Bordeaux wordt jaarlijks een gigantische hoeveelheid aan pesticiden rondgespoten. Het meest van heel Europa. De risico’s voor werknemers – naast allerlei allergieën en kwalen ook kanker en parkinson – zijn taboe. Toen haar broer op zijn 47ste aan kanker stierf begon Marie-Lys Bibeyran een eenzame strijd tegen wijnbazen, doktoren, verzekeringsmaatschappijen en het ethos van de wijnarbeiders zelf: ‘Hoe minder het je kon schelen, hoe meer je tot voorbeeld werd.’

Europa » Archief