Cultuur


Een andere kant van Japan

22 augustus 2017 - 07:00
Meer dan negentig procent van de Japanse bevolking leeft in steden en daarmee is Japan een van de meest verstedelijkte landen ter wereld. Die verstedelijking is bepalend voor het beeld dat we van Japan hebben, maar het is niet het volledige beeld. Daarom maakte regisseur Eiji Iwakawa deze film.

Voetbal, football, futebol of soccer?

21 augustus 2017 - 07:00
Het voetbalseizoen is weer begonnen. In Nederland hebben we niet veel moeite om deze ‘belangrijkste bijzaak in het leven’ te benoemen: een sport met voeten en een bal. Maar hoe zit dat in het Engels? Football of soccer? Deze kaart laat zien hoe het spel wereldwijd wordt genoemd.

Elf kunstenaars over fotografie

17 augustus 2017 - 07:00
In deze video van het Deense Louisiana Museum voor moderne kunst spreken topkunstenaars als Wim Wenders, Jeff Wall, Sebastião Salgado en Thomas Demand over de wonderlijke en complexe aspecten van de fotografie.

MoMa doet foto’s in de verkoop

16 augustus 2017 - 07:00
De fotoafdeling van het prestigieuze Museum of Modern Art in New York brengt de komende negen maanden ruim vierhonderd uitzonderlijke foto’s naar de veiling van vroeg twintigste-eeuwse grootheden als Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Edward Weston, Man Ray, Henri Cartier-Bresson en Walker Evans.

Laatste kans: Win kaarten voor...

15 augustus 2017 - 15:00
… het veelzijdige werk van Fiona Banner in Museum De Pont Tegenstellingen spelen in het werk van de veelzijdige Britse kunstenaar Fiona Banner een belangrijke rol. Verhoudingen tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld worden neergezet in sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken.

De Grote 360 Zomerpodcast

14 augustus 2017 - 17:00
We vroegen onze ambassadeurs Jan Mulder, Adriaan van Dis, Sophie Hilbrand en Jan Lenferink hun favoriete stuk uit ons blad voor te lezen. En dan blijken die verhalen in een heel nieuw jasje tevoorschijn te komen. Wilt u bijvoorbeeld opeens naar het Cork van Kevin Barry (gelezen door Jan Mulder) of zegt u de reis naar het resort in de Malediven toch maar af (gelezen door Adriaan van Dis). Luistert u zelf maar!

World Cinema Amsterdam

10 augustus 2017 - 16:00
Win 3 × 2 kaarten voor de Egyptische film Mawlana ( The Preacher ), op vrijdag 18 augustus 21:15 bij World Cinema Amsterdam in Rialto. In Egypte stonden voor deze politieke thriller lange rijen bij de bioscopen, maar uiteindelijk werd de film verboden.

Jaloezie: we zien allemaal groen en geel

9 augustus 2017 - 16:00
Volgens Winston Churchill was jaloezie ‘de improductiefste der ondeugden’. Maar is dat wel zo? Of wakkert deze ingewikkelde emotie juist onze overlevingsdrang aan? Hoogleraar klassieke talen Peter Toohey zocht het tot op de bodem uit.

‘Amanda, ik ga je godverdomme verkrachten’

7 augustus 2017 - 16:00
Perverse verwensingen, grove beledigingen en gewelddadige intimidatie: het internet leent zich er uitstekend voor. Van de gebruikers die melding van misbruik hebben gemaakt, is 72,5 procent vrouw. Journaliste Amanda Hess, die (onder meer) over seks schrijft, was zelf meerdere malen het doelwit en sloeg alarm. ‘Mijn stalker leek het type man dat een jas van mijn huid zou laten maken.’

Geen tijd om na te denken

5 augustus 2017 - 08:30
Dat uit verveling de beste ideeën worden geboren, is inmiddels haast een cliché. Alleen, hoe bereiken we die staat van ‘bijna onaardse gelukzaligheid’, zoals de Duitse intellectueel Siegfried Kracauer verveling negentig jaar geleden beschreef, als we onophoudelijk worden bestookt met informatie, billboards, lawaai en digitale attracties? In een confronterend essay vraagt Evgeny Morozov zich af hoe we afleiding van de afleiding kunnen vinden.

Cultuur » Archief