Economie


Deeleconomie: (te) goed van vertrouwen

18 augustus 2017 - 07:00
Hoe idealistisch is de deeleconomie? Sinds de opkomst van deeldiensten als Uber en Airbnb vertrouwen we massaal op wildvreemden, van wie we vaak alleen het Facebook-profiel kennen en die soms aan de andere kant van de wereld wonen. Zijn we naïef of keren we terug naar het pre-industriële tijdperk, toen vertrouwen in onze medemensen de norm was?

Doen techbedrijven genoeg om ons te beschermen?

16 augustus 2017 - 16:00
Consumenten die het slachtoffer worden van een cyberaanval, draaien zelf op voor de gevolgen. Maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de softwarefabrikant die de kwetsbare code ontwierp?

Stoere mannen

10 augustus 2017 - 16:00
Nu de hipsterhype van geblokte flannel overhemden, bretels en overdadige gezichtsbeharing op zijn einde loopt, is het misschien een goed idee om eens naar een documentaire over echt stoere mannen te kijken, die, vertrouwend op hun handen en ambachtelijke kunnen, onder barre omstandigheden overleven. Zoals Richard Proenneke, die dertig jaar in z’n eentje in de wildernis van Alaska woonde.

De nachtmerrie van HBO

9 augustus 2017 - 07:00
Een week nadat hackers nog niet uitgebrachte afleveringen en scripts van HBO -series publiceerden, ontving de betaalzender een afpersingsbrief en het dreigement een grote hoeveelheid interne HBO -communicatie plus afleveringen van het huidige Game of Thrones seizoen naar buiten te brengen.

Dit is de rijkste man van Afrika

6 augustus 2017 - 09:00
Aliko Dangote is eigenlijk heel gewoon gebleven. Zijn privéjets dienen vooral praktische doeleinden, om van de ene slecht bereikbare stad naar de andere te reizen bijvoorbeeld. Hij heeft weliswaar de ambitie om de rijkste man ter wereld te worden, maar investeert zijn miljarden in eigen land. William Wallis reisde een week met hem van Lagos naar Lanseria.

Alles draait om wijn

4 augustus 2017 - 16:00
In grote wijnstreken als Médoc en Bordeaux wordt jaarlijks een gigantische hoeveelheid aan pesticiden rondgespoten. Het meest van heel Europa. De risico’s voor werknemers – naast allerlei allergieën en kwalen ook kanker en parkinson – zijn taboe. Toen haar broer op zijn 47ste aan kanker stierf begon Marie-Lys Bibeyran een eenzame strijd tegen wijnbazen, doktoren, verzekeringsmaatschappijen en het ethos van de wijnarbeiders zelf: ‘Hoe minder het je kon schelen, hoe meer je tot voorbeeld werd.’

Economie » Archief