Politiek


Het land met zeshonderd miljoen bewakingscamera's

14 december 2017 - 07:30
De Chinese overheid houdt zijn burgers scherp in de gaten. Binnenkort bespieden in totaal zo’n zeshonderd miljoen camera’s het gedrag van de Chinese burgers.

De hel, dat is de ander

12 december 2017 - 16:00
In ons huidige coverartikel komt een Zweeds gezin erachter dat een jonge Syrische vluchteling die ze hebben opgenomen, iemand anders is dan hij zegt te zijn. Zo blijkt de jongen in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, een Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door Al-Qaida. Padnos zat lange tijd samen in een cel met de Amerikaan Matthew Schrier. Dit is een dubbelinterview met Padnos en Schrier dat werd gehouden op één voorwaarde: ze wilden onder geen beding tezamen worden geïnterviewd, want ze haten elkaar.

Twee jaar gegijzeld door Al-Qaida

12 december 2017 - 07:00
Het coverartikel van het huidige nummer van 360 Magazine is een fascinerend artikel over een Zweeds gezin dat een jonge Syrische vluchteling in huis heeft gehaald en erachter komt dat de jongen iemand anders is dan hij zegt te zijn. De jongen blijkt in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, de Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front. Dit is het relaas van Padnos over zijn gevangenschap.

Google Streetview weet wat je stemt

8 december 2017 - 07:30
Toegegeven, vooralsnog werkt de methode alleen nog in de VS waar het politieke landschap gepolariseerder is dan in Nederland, maar toch: een team van Stanford doet betrouwbare voorspellingen over politieke voorkeur en demografie op basis van Google Streetview.

Orwell in China: overheid wil een Sociaal Krediet Systeem

7 december 2017 - 15:45
De Chinese overheid heeft serieuze plannen om als eerste land ter wereld in 2020 een Sociaal Krediet Systeem in te voeren: een puntensysteem voor iedere inwoner dat een indicatie geeft van ‘sociaal acceptabel gedrag’ en dat publiekelijk toegankelijk is.

Donald Trump in Azië: 
een president zonder strategie

7 december 2017 - 07:30
Donald Trumps recente twaalfdaagse rondreis door Azië verliep zonder grote incidenten. Ook sloot de Amerikaanse president een tiental lucratieve deals. Maar hij kon niemand duidelijk maken hoe hij denkt te reageren op de toenemende macht van China.

Van vuilnisman in Japan tot spil in de Tsjechische politiek

5 december 2017 - 16:00
De Tsjechisch-Japanse politicus Tomio Okamura, een nationalist en verklaard tegenstander van de EU en immigratie, was een verrassende winnaar bij de parlementsverkiezingen in oktober. Wie is hij?

Longread op zondag: Hebben we een jihadist in huis gehaald?

3 december 2017 - 12:40
Een Zweeds gezin neemt een Syrische vluchteling in huis – uit medeleven, om een kind te helpen dat zegt te zijn ontsnapt uit een IS-gevangenis. Maar gaandeweg raakt de jongen verstrikt in leugens over zijn huiveringwekkende verleden, en realiseren ze zich dat ze geen idee meer hebben wie er onder hun dak woont.

Is de politieke islam te verenigen met de moderne wereld?

30 november 2017 - 07:30
Volgens critici zijn islamistische bewegingen per definitie ondemocratisch. Maar de politieke islam is geen homogene beweging en wordt in ieder land óók gevormd door de lokale context.

Dit is de held van Boenj

29 november 2017 - 16:00
Evan Atar is medisch directeur en tevens de enige chirurg van het ziekenhuis in Boenj, in Zuid-Soedan. Hij heeft het tot zijn levenstaak gemaakt deze gewelddadige uithoek van de wereld van medische hulp te voorzien.

Politiek » Archief