Politiek


De schrik van elke dictator

22 augustus 2017 - 16:00
De Amerikaanse activist Gene Sharp (86) is het gezicht van de geweldloze revolutie. Zijn veertig jaar oude boek Van dictatuur tot democratie is een bijbel voor activisten overal ter wereld en hij wordt regelmatig getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Argentijnse schrijver Martín Caparrós zocht hem op in Boston.

Mijn leven als terrorist

21 augustus 2017 - 16:00
Nog in shock over de grootscheepse informatievergaring uit databases en het wereldwijde aftappen van telefoongesprekken vertelt de Amerikaanse schrijver en journalist William T. Vollmann hoe het was om (na veel moeite) zijn eigen FBI -dossier te lezen, waarin hij in verband werd gebracht met de Unabomber, 9/11 en de anthraxbrieven uit 2002.

De snelle groei van extreem-rechts onder Trump

19 augustus 2017 - 08:30
De manifestatie van extreem-rechtse en neo-nazi groepen in Charlottesville, afgelopen week, komt niet uit de lucht vallen. Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de VS is het aantal extreem-rechtse groeperingen in de Verenigde Staten fors gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Southern Poverty Law Center.

De jacht op de beruchtste hacker

15 augustus 2017 - 16:00
Met één transactie 6,9 miljoen dollar stelen, en je hoeft er de deur niet eens voor uit. De Russische hacker Michailovitsj Bogatsjev drong moeiteloos miljoenen computers binnen, pleegde talloze digitale bankovervallen en blijft ongrijpbaar. Houdt de Russische overheid hem de hand boven het hoofd, waar de VS drie miljoen op hebben gezet?

De geschiedenis van de kalief. Deel 3: Het verval

13 augustus 2017 - 09:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat. Vandaag het derde en laatste deel.

De geschiedenis van de kalief. Deel 2: Verdeeldheid

12 augustus 2017 - 09:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat.

De geschiedenis van de kalief. Deel 1: De Oorsprong

11 augustus 2017 - 16:00
Vorig jaar publiceerde Al Jazeera een serie van drie documentaires van regisseur Husein Alrazzaz over de geschiedenis van de kalief en het kalifaat. Vandaag deel 1: De Oorsprong.

‘Het deksel op de Derde Wereldoorlog’

11 augustus 2017 - 07:00
Steeds meer landen beschikken over langeafstandsraketten. Gelukkig is het afvuren van deze wapens vooralsnog hypothetisch; ze dienen als afschrikwekkend middel in een onzekere wereld. Maar mocht het zover komen, dan is het wel belangrijk dat de raketten werken. Dus moeten ze regelmatig worden getest. Dat gebeurt in de vroege ochtenduren, als de burgers er geen last van hebben en de wereld even pauzeert.

CIA-agent: Poetin wilde dat de ontmoeting van Trump jr. met Russen werd ontdekt

10 augustus 2017 - 07:00
In een gesprek met het Amerikaanse publieke radiostation NPR zegt een ex- CIA -agent dat Poetin doelbewust heeft laten lekken dat Donald Trump jr., Jared Kushner, Paul Manafort en Russen met Kremlinconnecties elkaar in 2016 ontmoetten in Trump Tower.

Het verborgen leven van een Noord-Koreaanse vluchtelinge

8 augustus 2017 - 16:00
Al zeventien jaar leeft Zheng Jinsu in afzondering in het noordoosten van China. Sinds haar vlucht uit Noord-Korea heeft ze geen enkele legale status meer. Binnenkort gaat ze de grote oversteek wagen om naar Zuid-Korea of Thailand te reizen. Haar lot ligt dan in handen van op geld beluste mensensmokkelaars: ‘employés’. De vluchtelingen zijn vanaf het moment dat ze hun land verlaten officieel ‘landverraders’. 

Politiek » Archief