Politiek


Majoor Salam: de schrik van IS

20 februari 2017 - 16:00
Hij drinkt twaalf blikjes Red Bull per dag, rookt als een ketter, en heeft zich door zijn dappere optreden in de strijd tegen IS een heldenstatus verworven in eigen land. Maak kennis met de Iraakse majoor Salam Jassem Hoessein.

DOSSIER NEPNIEUWS: De schuldige? Ons economische model

17 februari 2017 - 16:00
Wie Vladimir Poetin de schuld geeft van nepnieuws snapt het niet, aldus internet­ scepticus Evgeny Morozov. Het zijn onze eigen democratieën die volwassen moeten worden.

DOSSIER NEPNIEUWS: Facebook: wie checkt de factcheckers?

16 februari 2017 - 16:00
Facebook heeft een aantal maatregelen aangekondigd om nepnieuws te bestrijden. Maar de Russische site Vzglyad, die dicht bij het Kremlin staat, ziet meer na- dan voordelen.

DOSSIER NEPNIEUWS: Dus als het over Trump gaat mag het wel

15 februari 2017 - 16:00
Een journalist van de Engelse website Spiked ergert zich dood aan de dubbele standaard van media als Buzzfeed. Steen en been klagen over nepnieuws, maar tegelijk zelf onzinverhalen over Trump naar buiten brengen.

DOSSIER NEPNIEUWS: Een meesterlijk staaltje nepnieuws

14 februari 2017 - 16:00
Student Cameron Harris uit Maryland verzon aan zijn keukentafel een nepnieuwsverhaal om Hillary Clinton in diskrediet te brengen. Het werd een daverend succes.

Examenbende opgerold in China

14 februari 2017 - 08:00
In de stad Hengshui, in de Chinese provincie Hebei, arresteerde de politie een bende namaakexaminandi, meldt China Daily.

Stel, u bent Jood. En u moet vriendschap sluiten met een nazi

13 februari 2017 - 18:00
Over de Tweede Wereldoorlog leek alles wel zo’n beetje uitgeplozen. Toch ontdekte Die Zeit een goedbewaard geheim: in een militair kamp aan de Amerikaanse oostkust verhoorden Duitse Joden de moordenaars van hun familie. In plaats van hen te folteren, gingen ze samen schaken en winkelen.

Opkomst en ondergang van de Europese meritocratie

10 februari 2017 - 18:00
De Bulgaarse polticoloog Ivan Krastev schrijft briljante columns voor The New York Times. Op 16 februari neemt hij deel aan een rondetafelconferentie over Oekraïne met de European Cultural Foundation bij Castrum Peregrini in Amsterdam. Aanvang 20 uur, entree 7,50 euro. Rsvp: productie@castrumperegrini.nl

Corruptie-index: Nederland op een beschamende achtste plaats

9 februari 2017 - 08:00
De tekst die de jaarlijkse corruptie-index van Transparency International vergezelt valt met de deur in huis: ‘Laten we maar meteen terzake komen. Geen enkel land komt in de buurt van een perfecte score in de Corruption Perceptions Index 2016’. Nederland staat op een beschamende achtste plaats.

Bekentenissen van een zelfmoordterroriste

8 februari 2017 - 18:00
Eind december werd in Jakarta een jonge vrouw aangehouden toen ze zich opmaakte om een zelfmoordaanslag te plegen op de presidentiële garde. Het weekblad Tempo wist haar op het politiebureau te spreken te krijgen. Een interview.

Politiek » Archief