Wetenschap


‘Donker DNA’ kan onze 
kijk op evolutie veranderen

18 oktober 2017 - 16:00
Bij het vergelijken van DNA van diersoorten ontdekten onderzoekers iets vreemds: in sommige diergenomen lijken genen te ontbreken. Volgens Oxford-onderzoeker Adam Hargreaves kan dit betekenen 
dat de evolutie niet alleen wordt gestuurd door natuurlijke selectie.

Waarom ik neppillen slik

12 oktober 2017 - 16:00
Artsen schrijven al tientallen jaren placebo’s voor, en al die tijd zijn er patiënten van opgeknapt. Voor het writer’s block van de auteur van dit artikel werd speciaal een schrijfcapsule ontwikkeld. 
‘Ik hoef niet eens in jullie te geloven,’ zei hij na enkele weken tegen zijn neppillen, ‘want jullie werken toch wel.’

Waarom Britse en Amerikaanse spelling verschillen

12 oktober 2017 - 07:00
Amerikanen schrijven color , favor , mask en center waar de Britse spelling colour , favour , masque en centre voorschrijft. Waarom eigenlijk?

Wat er gebeurt als je de stoplichten in Amsterdam uitzet

9 oktober 2017 - 16:00
Amsterdamse fietsers trekken zich weinig aan van een rood stoplicht, wat vaak leidt tot chaos. Maar als je de stoplichten weghaalt, gaan ze opeens wel rekening met elkaar houden, zo blijkt uit een proef.

Illegale abortus in Armenië

9 oktober 2017 - 07:00
In Armenië staat bij veel gezinnen het krijgen van een zoon voorop, meisjes zijn ongewenst. Abortussen door corrupte artsen, zelfs in een laat stadium, komen dan ook vaak voor – met alle gevaren van dien. Persoonlijke drama’s en een groeiend demografisch probleem voor Armenië zijn het gevolg, schrijft Die Zeit .

Woekerwinsten op kankermedicijnen

6 oktober 2017 - 16:00
Kanker kan in de nabije toekomst een ziekte worden die te genezen is. Maar de farmaceutische industrie belemmert onderzoek. Voor de grote concerns met een marktpositie net zo stevig als die van Google en Amazon, is het belangrijk snel nieuwe lucratieve producten op de markt te brengen. Een aanklacht van professor en politicus Karl Lauterbach én zijn oplossingen.

De volière met de meeste vogelsoorten ter wereld

6 oktober 2017 - 07:00
In Mysore, in zuidelijk India, bevindt zich Shuka Vana. Volgens het Guiness Book of Records bevat deze enorme volière de meeste vogelsoorten ter wereld: 468 om precies te zijn.

Duizendjarig plantgeneeskundig boek online

3 oktober 2017 - 07:05
De Cotton MS Vitellius C III , een geneeskundig kruidenboek uit de 11e eeuw, is door de British Library in hoge resolutie online gezet.

Ontstressen in een Zweeds glazen huisje

29 september 2017 - 07:00
Een Zweeds onderzoek richt zich op de invloed die verblijf in de natuur kan hebben op het verminderen van stress. Vijf mensen met stressvolle beroepen zijn uitgenodigd om 72 uur door te brengen in een piepklein glazen huisje op een Zweeds eiland.

Wetenschap » Archief