Wetenschap


Hoe het komt weet niemand, maar de insecten zijn weg

13 december 2017 - 16:22
In Duitse natuurgebieden verdween in 27 jaar driekwart van de insecten. Een studie laat precies zien om welke soorten het gaat. Maar niet wat de oorzaak is.

Donnerwetter! | Video

13 december 2017 - 07:00
Filmmaker en fotograaf Dustin Farrell legde met zijn highspeedcamera in een maand ruim 30.000 kilometer af in Amerika om bliksem vast te leggen. Het resultaat is adembenemend.

Een algoritme om seriemoordenaars te vangen | Video

11 december 2017 - 07:00
De gepensioneerde Amerikaanse journalist Thomas Hargrove vroeg zich af of hij een computer kon leren seriemoordenaars te herkennen in data. Het antwoord is: ja.

Wetenschap aan de muur

6 december 2017 - 07:30
Atlas Obscura, de Amerikaanse reis- en curiosa-website van journalist en schrijver Joshua Foer, bewondert de wetenschappelijke muurschilderingen in de ‘ Dutch university city ’ Leiden. Ze laten zien dat mathematische vergelijkingen ‘ can be beautiful ’ .

Het probleem van perkament

4 december 2017 - 07:30
Het is de schrik van elke archivaris en onderzoeker: paarse vlekken in middeleeuwse documenten van perkament. Ze beginnen als kleine stipjes en worden steeds groter, dusdanig dat ze stukken tekst onleesbaar maken. Onderzoekers hebben nu de oorzaak ontdekt.

De gelukkige klas – Het wonder van het Finse onderwijs

1 december 2017 - 09:13
Gelukkige leerlingen die goed presteren, gewaardeerde leerkrachten die uitstekend worden opgeleid en goed worden betaald; door veeleisendheid te koppelen aan steun én vrijheid voor de leerlingen, is het Finland gelukt op de eerste plaats in Europa te komen bij een wereldwijde vergelijking van onderwijssystemen.

Prehistorische vrouwen waren sterker dan hedendaagse atleten

30 november 2017 - 15:52
Botonderzoek door de Universiteit van Cambridge wijst uit dat vrouwen in de prehistorie uitzonderlijk zwaar werk deden. De botten van hun armen blijken sterker te zijn dan die van hedendaagse topateleten.

Nobellaureaten opgelucht: geen ontmoeting met Trump

16 november 2017 - 07:00
Donald Trump breekt met de gewoonte Amerikaanse Nobelprijswinnaars in het Witte Huis te ontvangen. De betrokken wetenschappers lijken daar niet echt rouwig om te zijn.

Wetenschap » Archief