Wetenschap


Hoe zonsverduisteringen de geschiedenis veranderden

20 augustus 2017 - 08:30
De zonsverduistering die morgen zeer goed zichtbaar is op het hele Noord-Amerikaanse continent, is niet alleen een fascinerend visueel spektakel. Dit filmpje van NPR -Skunkbear laat zien hoe het bestuderen van zonsverduisteringen wetenschappers als Isaac Newton en Albert Einstein hielpen om hun theorieën te bevestigen.

Investeerders voor medicijnen tegen gehoorschade

17 augustus 2017 - 16:00
Met een groeiend aantal mensen dat in een stedelijke omgeving woont, groeit ook het aantal mensen dat lijdt aan gehoorschade. Farmaceuten en start-ups werken aan een oplossing voor dit probleem. Niet met implantaten of gehoorapparaten, maar met medicatie, schrijft TechCrunch .

Nederlanders slapen het best

15 augustus 2017 - 07:00
Amerikaanse slaapexperts deden een wereldwijd onderzoek naar kwaliteit en lengte van slaap. Niet onbelangrijk, want goede slaap bevordert de scherpte van je geheugen, bijvoorbeeld. Maar het lijkt er ook sterk op dat de kwaliteit van je slaap afhangt van de plek waar je woont.

De zonsverduisteringsquiz

14 augustus 2017 - 16:00
Op 21 augustus vindt in de VS voor het eerst sinds 1918 een volledige zonsverduistering plaats die is te zien van oostkust tot westkust. Reden voor National Geographic om je kennis over zonsverduisteringen te testen met een quiz.

Genetisch gemanipuleerde zalm op de markt

14 augustus 2017 - 07:00
Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty Technologies uit Massachusetts heeft bekendgemaakt 4,5 ton genetisch gemodificeerde zalm te hebben verkocht aan Canada. De verkoop komt ruim 25 jaar nadat het bedrijf voor het eerst goedkeuring vroeg aan de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA .

De grootste talen van de wereld

4 augustus 2017 - 07:00
Er zijn ruim zevenduizend levende talen bekend in de wereld, 7102 om precies te zijn. Daarvan worden 23 talen gesproken door 50 miljoen mensen of meer, en dat betekent dat zo’n vier miljard van de 7,2 miljard mensen op aarde een van die 23 talen spreekt.

Een reis om Canada in 150 dagen

2 augustus 2017 - 07:00
Ter ere van de 150ste verjaardag van Canada vaart een schip met driehonderd wetenschappers, kunstenaars, gemeenschapsleiders en andere Canadezen van alle mogelijke verschillende achtergronden in honderdvijftig dagen rond het land. Doel: verzoening met inheemse volkeren en het vieren van diversiteit.

Langs het mierenpad

31 juli 2017 - 16:00
De meesten van ons zoeken in de zomer een andere, liefst knalblauwe horizon. Justin Nobel niet, hij volgde de reis van de Solenopsis invicta, 
de onoverwinnelijke vuurmier die begon in de Amerikaanse stad Mobile, Alabama waar het ‘duivelse insect’ als eerste aan land kwam en sindsdien alle mogelijke moordaanslagen overleeft.

Robots mogen geen eigen taal bedenken

31 juli 2017 - 07:00
Een Artificial Intelligence (AI)-systeem dat door Facebook wordt ontwikkeld begon een eigen taal te vormen, en dat ging de researchers te ver. Toen ze zagen dat het systeem een vorm van het Engels gebruikte die onbegrijpelijk is voor de mens, grepen ze in.

De bizarste dierenverzameling op aarde

26 juli 2017 - 16:00
Het Duitse weekblad Der Spiegel sprak met Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Over hoe één dode eend zijn leven, en de filosofie van het museum voorgoed veranderde.

Wetenschap » Archief