Vrolijkstemmende nieuwssite & Meer tips

360 Magazine | Amsterdam | 17 juli 2021

Talking Heads-voorman David Byrne is een nieuwssite begonnen met vrolijkstemmend nieuws: Reasons to be Cheerful. Verder: Tekenaar Otobong Nkanga neemt je mee naar Shanghai in haar Travel Book & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Amerikaanse utopie

David Byrne (oud-voorman van Talking Heads) laat zich al langer van zijn activistische en filosofische kant zien, in de wetenschap dat muziek alleen de wereld niet gaat veranderen. Helaas. Misschien kleine wereldjes wel, maar niet die ene grote waartoe we ons allemaal verhouden, schrijft editor at large Katrien Gottlieb.

De officier van justitie van het Amerikaanse Suffolk County beweert dat je kleine criminelen beter niet kan oppakken

Om niet met een zwaar gemoed naar de achtergrond te verdwijnen begon Byrne een paar jaar geleden met een dubbelproject; het album American Utopia en de website Reasons to Be Cheerful, een hommage aan de hit van Ian Dury, maar ook een uit nood geboren verzameling initiatieven en gebeurtenissen die in tegenstelling tot het dagelijkse nieuws vrolijk stemmen. Bijvoorbeeld, zo beweert Rachael Rollins, de officier van justitie van het Amerikaanse Suffolk County, waar ook Boston onder valt, dat je kleine criminelen beter niet kan oppakken. Vanwege de draaideur. Of is dat een ‘Amerikaanse utopie’?


Op geïllustreerde reis

Met deze serie geïllustreerde reisboeken kijk je steeds weer door de ogen van een andere kunstenaar, ontwerper of illustrator: Travel Book. De laatste uitgave in de reeks gaat over Shanghai, waarvoor de zeer veelzijdige kunstenaar Otobong Nkanga is uitgenodigd door Louis Vuitton. Meer dan tienduizend foto’s maakte ze voordat ze de eerste lijn trok. Een aanrader van art director Majel van der Meulen.

‘Tekenen helpt me om mijn ideeën, emoties of gedachten te verduidelijken. Ik gebruik het om dingen in de ruimte te ordenen, om verschillende werelden samen te brengen en om een realiteit te verzinnen die aan het licht kan komen als een gouache, een sculptuur of een installatie’, zegt Otobong Nkanga

T/m 24 juli is Nkanga‘s solotentoonstelling Lingering on the Rim te zien bij Lumen Travo Gallery in Amsterdam.

louis vuitton 1978 Travel Book Shanghai 01 DI3
Bladzijde uit Travel Book: Shanghai van Otobong Nkanga. – © Otobong Nkanga / Louis Vutton Publishing


louis vuitton 1978 Travel Book Shanghai 05 DI3
Bladzijde uit Travel Book: Shanghai van Otobong Nkanga. – © Otobong Nkanga / Louis Vutton Publishing

Poetin wilde Trump in het Witte Huis

Gaandeweg druppelt er steeds meer nieuws naar buiten over wat er op de achtergrond speelde rond het presidentschap van Donald Trump, aldus redacteur IJsbrand van Veelen. Zo verscheen onlangs het boek I Alone Can Fix It waarin twee verslaggevers van The Washington Post, Carol Leonnig en Philip Rucker, beschrijven dat Amerika’s hoogste militair, stafchef Mark Milley, zich voorbereidde op een couppoging van Trump nadat Joe Biden de presidentsverkiezingen had gewonnen. 

Maar zo mogelijk nog brisanter is de onthulling van geheime Russische documenten waarop The Guardian de hand heeft weten te leggen, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. Daaruit zou blijken dat Vladimir Poetin tijdens een besloten zitting van de Russische nationale veiligheidsraad persoonlijk toestemming heeft gegeven voor een geheime operatie om de ‘mentaal onstabiele’ Donald Trump te steunen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Het advies was om ‘alle mogelijke kracht’ in te zetten om een overwinning van Trump te verzekeren

De bijeenkomst vond plaats op 22 januari 2016, zo blijkt uit de documenten, in aanwezigheid van de Russische president, hoge ministers als Medvedev en Lavrov en leiders van spionagediensten FSB, GRU en SVR. Ze waren het erover eens dat Trump in het Witte Huis zou helpen de strategische doelstellingen van Moskou veilig te stellen, zoals het creëren van ‘sociale onrust’ in de VS en een zwakke onderhandelingspositie van de Amerikaanse president. Daarom was het advies om ‘alle mogelijke kracht’ in te zetten om een presidentiële overwinning van Trump te verzekeren. Het hele verhaal lees je hier.


Terughalen of niet?

De documentaire The Return: Life after ISIS van de Spaanse regisseur Alba Sotorra geeft het dilemma helder weer: terughalen of niet, aldus zakelijk directeur Arthur van der Meeren. Het kamp wordt geleid door Koerdische vrouwen, die zelf veel verloren hebben door IS in de oorlog, maar hun motto is, ‘iedereen verdient een tweede kans’, maar daar denkt de rest van de wereld anders over.

In de VS, het VK en zelfs Nederland hebben de hooggerechtshoven besloten dat ze ze niet hoeven terug te nemen. Dus nu zitten de Koerden met het probleem opgescheept en zijn er kinderen (vaak niet ouder dan tien jaar) die dankzij hun ouders al jaren opgesloten zitten in een gevangenkamp. U mag het zeggen.


Roerige week in Latijns-Amerika

Veel landen in Latijns-Amerika kampen de laatste tijd met onrust, schrijft redacteur Joep Harmsen. Zo zijn in Colombia al twee en een halve maand protesten gaande voor meer sociaal-economische gelijkheid en tegen corruptie, die hard worden neergeslagen door de politie. Human Rights Watch veroordeelt het geweld dat de Colombiaanse politie botviert op de demonstranten. De ngo heeft twintig doden door politiegeweld geverifieerd, waarvan zestien door politiekogels, maar dit is mogelijk het topje van de ijsberg.

Een oplossing voor de Colombiaanse bevolking lijkt ver te zoeken, schrijft politicoloog Sandra Borda in een artikel in El Espectador dat wij publiceerden in het laatste nummer van 360. De demonstranten zijn verhard door het politiegeweld en de regering is niet bereid tot dialoog, stelt Borda.

Vlam in de pan op Cuba

Ook in Cuba was het dit weekend raak. Op het Caribische eiland is een gebrek aan alles: voedsel, medicijnen en vrijheid van meningsuiting. Het land maakt een economische crisis door (mede door het handelsembargo van de VS) en zucht onder de pandemie. Het water staat Cubaanse volk zo na aan de lippen dat ze afgelopen zondag spontaan met duizenden de straat opgingen. Door veel media gekenschetst als een ongekende vertoning, schreven wij dinsdag.

De onvolprezen Latijns-Amerikapodcast El Hilo maakte een verhelderende aflevering over de situatie op Cuba. Waar komen de protesten vandaan? En waarom blijven hervormingen zo lang uit op het communistische eiland? Het Mexicaanse Rialta Magazine stelt in zijn redactioneel dat de Cubaanse regering geen haar verschilt van haar rechtse tegenhangers in Colombia (of Chili en Puerto Rico). Ze zet eveneens demonstranten weg als vandalen waar niet naar geluisterd hoeft te worden en waartegen het verantwoord is om geweld te gebruiken – de regering liet weten dat al één demonstrant om het leven is gekomen bij zijn arrestatie, waarvan er honderden plaatsvonden.

Lees ook dit artikel uit de Spaanse versie van The New York Times voor meer historische achtergrond over de protesten.

Moordcomplot op Haïti

En dan hebben we het nog niet gehad over de moord op president Jovenel Moïse die in de nacht van 6 op 7 juli plaatsvond. Moïse werd doodgeschoten door een groep gewapende mannen. Colombianen, zo blijkt, en de minister-president heeft er waarschijnlijk mee te maken, schrijft Noticias Caracol. Ook daar maakte El Hilo een ijzersterke podcast over, kortom er is dit weekend veel te lezen en te luisteren over Latijns-Amerika.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven