Afrika


# 146 | Akabanga, de onbetwiste smaakmaker

24 september 2018 - 20:45
Akabanga Chilli Oil, een lokaal geproduceerde chilipeperolie, is een nationale obsessie in Rwanda. Niemand kan meer zonder.

Iran en Saoedi-Arabië verplaatsen hun strijd naar Senegal

18 september 2018 - 16:00
Het West-Afrikaanse Senegal is dankzij het soefisme een baken van politieke en religieuze tolerantie. Maar dit model staat onder druk nu twee aartsvijanden uit de islamitische wereld er hun theologische geschillen komen uitvechten.

Ngũgĩ wa Thiong’o: ‘Taal is een oorlogsgebied’

7 september 2018 - 16:00
De Keniaanse auteur en Nobelprijskandidaat Ngũgĩ wa Thiong’o leeft al sinds 1982 in ballingschap in de VS. In een gesprek met de Indiase journalist Rohit Inani spreekt hij over de gevolgen van het kolonialisme en het belang van schrijven in je eigen taal.

Videogames voor de vrede

4 september 2018 - 16:05
De Zuid-Soedanese vluchteling Lual Mayen ontwikkelt met zijn start-up Junub Games educatieve en vredelievende videogames en bordspellen, bedoeld voor kinderen in conflictgebieden.

Verbod op kritische Nigeriaanse song

16 augustus 2018 - 07:30
Drie maanden geleden kwam de Nigeriaanse rapper Falz met This Is Nigeria , in navolging van Childish Gambino’s kritische hit This Is America . Een commissie in Nigeria heeft de Nigeriaanse versie nu verboden.

Afrikaanse voetballers zijn gewild van Nepal tot Kirgizië

11 augustus 2018 - 08:30
De handel in jonge Afrikaanse voetballers is big business, zeker nu Aziatische landen steeds meer investeren in hun voetbalcompetities. Malafide makelaars beloven de jonge talenten gouden bergen.

Rwanda heeft genoeg van afdankertjes

9 augustus 2018 - 16:00
Afrikaanse landen, Rwanda voorop, willen af van de tweedehandskleding uit het Westen. Maar die blijkt moeilijk tegen te houden.

Homohaat in Afrika

4 augustus 2018 - 08:30
In 38 Afrikaanse landen is homoseksualiteit verboden. In Oeganda bestaat nu een verscherpte antihomowet die homoseksuelen en lesbiennes vogelvrij verklaard. Politiek leiders zouden zich op deze manier willen verzetten tegen ‘al wat westers is’. Maar volgens de Keniaanse schrijver Binyavanga Wainaina is homohaat een uit het Westen geïmporteerd fenomeen. Hij verruilde New York voor zijn geboorteland, kwam online uit de kast en strijdt nu voor revolutie.

De boekenbeurs van Somaliland

26 juli 2018 - 07:30
In een cultureel centrum, bestaande uit een bibliotheek, galerie en theater wordt deze week voor het tiende jaar op rij de boekenbeurs van Somaliland gehouden. Het evenement is belangrijk voor het culturele zelfbewustzijn van het jonge land, zo meldt AFP .

Algerije stuurt opnieuw migranten de woestijn in

16 juli 2018 - 07:30
De Algerijnse regering is opnieuw begonnen met het uitzetten van migranten in de Sahara. Bij een temperatuur van 40 graden zwerven momenteel zo’n vierhonderd verzwakte mensen door een van ’s werelds meest onherbergzame gebieden, aldus een medewerker van de VN.

Afrika » Archief