Afrika


Algerije stuurt opnieuw migranten de woestijn in

16 juli 2018 - 07:30
De Algerijnse regering is opnieuw begonnen met het uitzetten van migranten in de Sahara. Bij een temperatuur van 40 graden zwerven momenteel zo’n vierhonderd verzwakte mensen door een van ’s werelds meest onherbergzame gebieden, aldus een medewerker van de VN.

Een reflectie op schoonheid en hoop

15 juli 2018 - 08:30
De Nigeriaanse tentoonstellingsmaker Okwui Enwezor kreeg vanuit New York het verzoek een show samen te stellen met contemporaine fotografie uit Afrika. Samen met verzamelaar Artur Walther ging hij op pad.

De koning en 
het muziekfestival

5 juli 2018 - 16:00
In Swaziland, officieel het Koninkrijk eSwatini, regeert koning Mswati III met ijzeren hand. Wonderlijk genoeg vindt hier ook het hippieachtige muziekfestival Bushfire plaats, waarvan de waarden lijnrecht tegenover die van de vorst staan.

Mam, wat is white privilege?

27 juni 2018 - 16:00
Niet worden vertrouwd in een winkel, een makelaar die informeert naar ‘madam’, aannames over integriteit, intelligentie en competentie, het overkomt de Zuid-Afrikaanse Berenice Paulse met regelmaat. Hieronder beantwoordt zij de vraag van haar zoon.

Ethiopië wil de volgende textielreus worden

19 juni 2018 - 16:00
Met miljarden aan Chinees kapitaal denkt Ethiopië de concurrentie aan te kunnen met goedkope kledingproducenten in Azië. Tenzij er een burgeroorlog komt.

De ruggengraat van de Sahara | video

18 juni 2018 - 07:30
In deze korte documentaire portretteert filmmaker Miguel de Olaso in adembenemende beelden de Mauritanië-spoorlijn die dwars door een van de droogste gebieden op aarde loopt in het noordwesten van Afrika.

De president die aids zou genezen

12 juni 2018 - 16:00
De voormalige Gambiaanse president Yahya Jammeh dacht een wondermiddel tegen aids te hebben uitgevonden. Een aantal van zijn onderdanen die gedwongen werden zijn bizarre therapie te volgen, wil hem voor de rechter slepen.

Hoe lang zijn vanille-ijsjes nog betaalbaar?

12 juni 2018 - 07:30
Vanille, waarvan meer dan 7 procent van de wereldproductie wordt geteeld op Madagaskar, kost inmiddels zo’n 600 dollar per kilo. Daarmee is de specerij duurder dan zilver.

Natuur beschermen met je leven

16 mei 2018 - 16:00
In het Nationaal Park Virunga in Congo kwamen de afgelopen twintig jaar al 170 parkwachters om het leven bij gevechten met stropers en rebellen. Toch neemt dankzij hun niet-aflatende inzet het aantal dieren weer toe.

Zeshonderd miljoen Afrikanen hebben geen elektriciteit

8 mei 2018 - 07:30
In Afrika zijn meer mensen dan ooit tevoren aangesloten op elektriciteit. Toch is het aantal van 600 miljoen mensen zonder toegang tot elektriciteit de afgelopen jaren amper gedaald. Hoe kan dat, ondanks alle inspanningen?

Afrika » Archief