De Amerika's


# 146 | Na de aanslag op Bolsonaro, de ‘Trump van de tropen’

24 september 2018 - 11:41
De aanval op de rechts-populistische presidentskandidaat Jair Bolsonaro illustreert de ongekende polarisatie in de Braziliaanse politiek, zegt politicoloog Eduardo Grin. Hij spreekt zich voorzichtig uit over de mogelijke gevolgen voor de campagne, en daarna. Een interview.

Hack Attack. Nick Davies’ strijd tegen mediamogul Rupert Murdoch.

20 september 2018 - 21:33
De Britse journalist Nick Davies kreeg wereldwijde bekendheid met zijn boek Flat Earth News, over hoe de media zijn overgeleverd aan hypes, pr en propaganda. Hij legde als eerste contact met Julian Assange en gaf het sympathieke hackersclubje WikiLeaks toegang tot belangrijke journalistieke podia; The Guardian, The New York Times en Der Spiegel. In 2011 onthulde hij het afluisterschandaal dat leidde tot de ondergang van News of the World, onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch. Daarover gaat zijn boek Hack Attack, een schokkend en universeel verhaal over machtsmisbruik. Een voorpublicatie.

Misdaadgolf in Chili door dure avocado

17 september 2018 - 07:30
De vraag van Europese millennials en rijke Chinezen heeft de prijs van de vrucht zo hoog opgedreven dat zelfs misdaadbendes zich erop storten.

Het belang van LOL | video

17 september 2018 - 07:30
Door de manier waarop we ons online uitdrukken is onze communicatie beter en gevarieerder geworden, aldus deze Amerikaanse hoogleraar taalkunde.

Alt-right verkeert in chaos

13 september 2018 - 16:00
Een jaar na Charlottesville heerst er wanorde binnen de Amerikaanse alt-rightbeweging. Maar dat betekent niet dat hun ideeën verdwenen zijn.

Atoomspeeltuin

13 september 2018 - 07:30
Het klassieke beeld van de atoombom-met-paddenstoelwolk is in ons collectieve geheugen opgeslagen als ‘angstaanjagend’ en wellicht ook ‘fascinerend’. Twee Amerikaanse fotografen spelen met hun werk in op die gevoelens.

Jurken zijn niet alleen voor meisjes

11 september 2018 - 16:14
Wil de samenleving een weg vinden naar een post-#MeToo-toekomst, dan 
moeten we zorgen voor een cultuur waarin empathie, communicatie, zorgzaamheid en samenwerking genderneutraal zijn. Een cultuur waarin er nooit meer een punt van wordt gemaakt als een jongetje liever een jurk aantrekt.

Weg met dat malle idee van mannelijkheid

10 september 2018 - 16:00
Mannen zijn sterk, beheerst en gewelddadig, zo wil het cliché. Als ze zich misdragen komt dat omdat ze niet anders kunnen. Maar in werkelijkheid ligt dit soort gedrag helemaal niet vast: ‘Laten we die hele categorie onaangename mannelijke eigenschappen gewoon weggooien.’

De mooiste kaarten van de wereld en omstreken

5 september 2018 - 07:30
Twee jaar geleden stelde de bibliotheek van de Stanford Universiteit in Californië een adembenemende collectie open voor het publiek: het David Rumsey Map Centre, bestaande uit 150.000 zeldzame kaarten van de 16e tot de 21e eeuw. 67.000 daarvan zijn online te bekijken in hoge resolutie.

De Logo-revolutie | video

4 september 2018 - 07:30
Deze korte documentaire 60 Years of Logos belicht het werk van Ivan Chermayeff en Tom Geismar, de aartsvaders van het moderne logo-ontwerp.

De Amerika's » Archief