Azië


De shoppingmall 
is koning in Thailand

17 januari 2018 - 16:00
In de Thaise hoofdstad Bangkok schieten de overdekte winkelcentra als paddenstoelen uit de grond. Staan ze symbool voor het lege consumptiekapitalisme? Of juist voor de veerkracht van de nieuwe middenklasse?

Waarom de wereld maar twee woorden voor 'thee' kent

15 januari 2018 - 07:30
Om de drank ‘thee’ aan te duiden wordt wereldwijd óf een afgeleide van te gebruikt, óf een afgeleide van cha . De te -versie kwam door de Nederlandse handel in de 17e eeuw in de halve wereld terecht.

Deze nieuwe methode haalt op een veilige manier energie uit zee

21 december 2017 - 07:30
Na een testperiode van vier jaar hebben Japanse onderzoekers bekendgemaakt dat hun onderwaterturbine klaar is voor de markt. Worden de oceanen onze nieuwe energiebron?

‘Uniform van stewardessen te sexy’

20 december 2017 - 07:30
Senatoren van de regeringspartij van Maleisië vinden de kostuums voor stewardessen van de Maleisische luchtvaartmaatschappijen AirAsia, Firefly en Malindo Air ‘te onthullend’.

Het land met zeshonderd miljoen bewakingscamera's

14 december 2017 - 07:30
De Chinese overheid houdt zijn burgers scherp in de gaten. Binnenkort bespieden in totaal zo’n zeshonderd miljoen camera’s het gedrag van de Chinese burgers.

Orwell in China: overheid wil een Sociaal Krediet Systeem

7 december 2017 - 15:45
De Chinese overheid heeft serieuze plannen om als eerste land ter wereld in 2020 een Sociaal Krediet Systeem in te voeren: een puntensysteem voor iedere inwoner dat een indicatie geeft van ‘sociaal acceptabel gedrag’ en dat publiekelijk toegankelijk is.

Donald Trump in Azië: 
een president zonder strategie

7 december 2017 - 07:30
Donald Trumps recente twaalfdaagse rondreis door Azië verliep zonder grote incidenten. Ook sloot de Amerikaanse president een tiental lucratieve deals. Maar hij kon niemand duidelijk maken hoe hij denkt te reageren op de toenemende macht van China.

Zo pak je het plasticprobleem aan: met zeewier

24 november 2017 - 07:00
Evoware, een start-up uit Indonesië, maakt eetbare verpakkingen voor voedsel uit zeewier en hoopt zo het probleem van plasticvervuiling aan te pakken. Indonesië is de tweede grootste plasticvervuiler ter wereld.

Xiongan: een nieuwe stad voor Chinese leiders

23 november 2017 - 07:00
Net zoals zijn voorgangers laat de Chinese leider Xi Jinping een modelstad bouwen. Met één belangrijk verschil: Xiongan – vlak bij Beijing – wordt niet zozeer een centrum van economische, maar van politieke macht.

Vaderloze kinderen van de nachtjacht

20 november 2017 - 07:00
In delen van Bhutan bestaat de ‘bomena’ nog, een heel aparte manier om iemand het hof te maken. Mannen klimmen na zonsondergang door de slaapkamerramen van huwbare vrouwen en doen een aanzoek. Maar die oude traditie, waarbij de keuze aan de vrouw was, leidt nu tot seksueel misbruik en alleenstaand moederschap.

Azië » Archief