Azië


Bangkok wil kanalen in ere herstellen

18 mei 2018 - 16:00
De Thaise hoofdstad Bangkok slibt dicht. Daarom wil men de kanalen nieuw leven inblazen die de stad ooit de bijnaam ‘het Venetië van het Oosten’ opleverden.

Aziaten maken de langste werkweken

16 mei 2018 - 07:30
Volgens de meest recente cijfers van de Internationale Arbeids Organisatie ILO maken werknemers in Azië de langste werkweken. Zuid-Korea spant de kroon met een werkweek van 68 uur. Maar daar komt nu verandering in.

Aantal kinderen in Japan bereikt nieuw dieptepunt

11 mei 2018 - 07:30
Opnieuw is het aantal kinderen in Japan gedaald. Er is zelfs sprake van een nieuw dieptepunt, volgens de laatste gegevens. Het geeft aan dat de inspanningen van de regering van premier Shinzo Abe om het langdurige lage geboortecijfer te stoppen nog steeds tekortschieten.

Vergeet Facebook en Cambridge Analytica: China gaat nog een stapje verder

3 mei 2018 - 07:30
Als je al boos bent over het Facebook-gesjoemel met je privacy, ga dan maar niet in China werken. Daar worden werknemers inmiddels op grote schaal aangesloten op apparaten die hun brein ‘lezen’ en die informatie over hun gemoedstoestand verstrekken aan hun werkgevers.

In Myanmar help je elkaar, maar niet de moslims

2 mei 2018 - 16:00
De inwoners van Myanmar staan bekend om hun buitengewone solidariteit. Alleen geldt die dus niet voor de Rohingya.

Dyslectisch 
bij een taal met duizenden karakters

30 april 2018 - 16:00
Er werd gedacht dat Chinese kinderen geen last van dyslexie zouden hebben, omdat zij de visuele vorm, uitspraak en betekenis van een karakter in hun hoofd moeten stampen. Maar het tegendeel is waar.

Nieuw alfabet kost Kazachstan ruim half miljard

30 april 2018 - 07:30
Noersoeltan Nazarbajev, de autocraat die al sinds 1991 president is van de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan, bepaalde vorig jaar dat het Kazachse schrift moet worden omgevormd naar het Latijnse schrift, zoals wij dat kennen. Dat gaat fors in de papieren lopen.

Hoe ongecontroleerde Facebook-berichten geweld aanwakkeren

25 april 2018 - 07:30
Facebook bereikt inmiddels 2,2 miljard mensen. In ontwikkelde landen stagneert de hoeveelheid gebruikers, dus moet het platform uitbreiden in andere delen van de wereld en dat is niet zonder gevaar. Op Sri Lanka leidde ongecontroleerde berichtgeving tot gewelddadigheden en doden.

Geen Taiwanese vlag op toetsenborden in China

17 april 2018 - 07:30
Emojipedia, een website die het gebruik en de ontwikkeling van emoji volgt, ontdekte dat iOS-gebruikers in China de vlag van Taiwan niet op het standaardtoetsenbord van Apple te zien krijgen. Overal in de wereld wordt de vlag weergegeven in iOS, maar in China is hij dus afwezig.

Wat kunnen we leren van Aziatische successen?

16 april 2018 - 16:00
Voorlopig is het economische succes van China en India voor andere landen het beste argument om beleid gebaseerd op niet-westerse ideeën te ontwikkelen. Verschillende perspectieven leiden meestal tot innovatie. Het wachten is op toetsbare modellen en theorieën.

Azië » Archief