Azië


Niet eten terwijl u loopt

13 mei 2019 - 20:00
Japanse steden lijden onder de grote toestroom van toeristen. Vooral onder drommen etende toeristen.

100

12 mei 2019 - 20:00
uur taakstraf heeft een gevangenismedewerker in Hongkong gekregen.

De nieuwe wereldorde

12 mei 2019 - 14:00
volgens Parag Khanna in zijn boek The Future Is Asian In het Westen hebben we het misschien niet zo in de gaten, maar in de nieuwe wereldorde staat Azië centraal. Waren het eerst alleen nog Japan, Zuid-Korea en China, nu trekken ook Vietnam, Indonesië, Rusland en de Golfstaten steeds meer macht naar zich toe. Rekenen we ook Australië mee, dan hebben we het over de helft van de wereldeconomie. Dat is de boodschap van de Indiase denker en strateeg Parag Khanna in zijn boek The Future Is Asian (door Albert Witteveen in het Nederlands vertaald als Azië is de toekomst). ‘Khanna stelt dat we zijn aanbeland in de Aziatische eeuw’, schrijft Abdulla Hassan voor de Koerdische nieuwssite Rudaw . Volgens Hassan legt Khanna overtuigend uit hoe Aziatische landen op basis van ‘integriteit en het verweven van hun economische belangen’ een onontkoombaar imperium weten op te bouwen. Het Amerikaanse boekenmagazine Kirkus Reviews stelt dat Khanna afrekent met het stereotiepe beeld dat Azië het Westen harder nodig heeft dan andersom. ‘Europese en Amerikaanse lezers die vertrouwen op individuele en liberale waarden laten zich misschien afschrikken door zijn verhaal, maar Khanna onderbouwt zijn theorieën grondig en biedt volop stof tot nadenken.’ Khanna’s ‘onmiskenbaar antiwesterse perspectief’ stuit Francis Sempa in de New York Journal of Books tegen de borst. Zeker wanneer de auteur volhoudt dat de VS tegenwoordig ‘een perverse staat van democratie zonder bestuur en zonder rechten’ hebben bereikt, of betoogt dat ‘technocratische Aziatische leiders worden geselecteerd op basis van IQ en niet op grond van een populariteitstest’. Bovendien heeft Sempa grote twijfels over de Aziatische suprematie. Zo zit nationalistisch gedachtengoed volgens hem een verenigd Azië in de weg, moeten de meeste landen in de regio niets hebben van alle Chinese ambities en vallen ze liever terug op Amerikaanse steun. ‘Zeker, de groeiende macht van China vormt een uitdaging voor het Westen. Maar of we echt een Aziatische toekomst tegemoet gaan, hangt af van de reactie van Amerika.’ Azië is de toekomst van Parag Khanna verscheen eind april bij uitgeverij Lannoo » Lees meer Gerecenseerd

Boete op roddelen

7 mei 2019 - 20:00
In het Filipijnse stadje Binalonan, ten noorden van de hoofdstad Manilla, is kwaadspreken voortaan verboden.

Wakkere dromen

6 mei 2019 - 14:00
Wereldnieuws | Het Japanse kunstenaarscollectief TeamLab, dat bekendstaat om zijn spectaculaire digitale installaties, richtte in het Toyosu-district van Tokio een tijdelijk museum in voor een sinds 2016 zeer populaire tentoonstelling die maar liefst 10.000 vierkante meter in beslag neemt.

Nieuw tijdperk, nieuwe kansen

4 mei 2019 - 10:00
Ondanks alle veranderingen in de afgelopen dertig jaar lopen ambitieuze Japanse vrouwen nog steeds tegen belemmeringen aan op de arbeidsmarkt, die mannen openlijk bevoordeelt.

Vapen in Dubai

3 mei 2019 - 14:00
Wereldnieuws | Vapen, oftewel het roken van e-sigaretten, kan in Dubai op plaatsen waar dit niet is toegestaan leiden tot een boete van maximaal 500 euro.

Moslimstem wordt niet gehoord

28 april 2019 - 16:00
De cynische leiders in India zijn vastbesloten de moslims buitenspel te zetten, niet alleen electoraal maar ook politiek en constitutioneel. Aan lokale moslimleiders de taak om hun gemeenschap dusdanig op de kaart te zetten dat de angel uit deze strategie wordt gehaald.

Inkt als ereteken

27 april 2019 - 21:00
De verkiezingen in India vormen de grootste democratische exercitie ter wereld. Logistiek gezien betekent dit een wekenlange operatie, die begint met inkt. Speciale inkt met een geheime formule. ‘Slechts twee chemici weten waar 
die wordt bewaard.’

Chinese invloed in de Balkan

25 april 2019 - 16:07
Lange tijd beschouwde het Westen Rusland als zijn belangrijkste rivaal in de westelijke Balkan maar inmiddels is er een nieuwe speler opgestaan: China.

Azië » Archief