Azië


# 148 | Hoe een plattelandsgeneratie wordt verslonden door de smartphone

8 november 2018 - 10:34
Op het Chinese platteland worden tussen de zestig en honderd miljoen kinderen min of meer aan hun lot overgelaten door hun ouders die naar de stad vertrekken, vaak ver weg, om de kost te verdienen. Ander vermaak dan gamen op een smartphone is er niet.

Reader 16 | Operatie Mekong. Beijings plan voor een pan-Aziatisch vervoersnetwerk

31 oktober 2018 - 13:19
De Mekong, Moeder van het water, zoals de grootste rivier in Zuidoost-Azië heet, bepaalt de toekomst van ongeveer de hele economische regio. Daar zorgen de Chinezen wel voor. In geen enkele regio reikt de invloed van China zo ver als in de landen aan de Mekong.

# 147 | De VS, China en de logica van een handelsoorlog

9 oktober 2018 - 11:20
De VS en China zijn bereid een handelsoorlog te riskeren omdat beide landen denken te kunnen winnen. Maar China heeft een streepje voor, ze hoeft geen kiezers te behagen.

Steeds minder bos voor luipaard

19 september 2018 - 07:30
Honderd jaar geleden doodde een luipaard in India 125 mensen, waarop de Britse jager Jim Corbett (1875-1955) het dier doodschoot. Anno 2018 gaat het nog steeds zo, en de laatste jaren neemt het aantal confrontaties toe.

Betalen voor het OV in Istanboel door plastic te recyclen

14 september 2018 - 07:30
Geen geld om je OV-kaart op te laden in de Turkse stad Istanboel? Binnenkort is er een milieuvriendelijke oplossing: je kaart opwaarderen door plastic te recyclen.

Kleine marktjes 
waren de ziel van Beijing

3 september 2018 - 16:00
Het stadsbestuur van Beijing wilde grote schoonmaak houden onder de anarchistische marktjes in de Chinese hoofdstad. Maar stedenbouwkundigen waarschuwen voor het verdwijnen van een essentieel onderdeel van de stadscultuur.

Blowverbod voor Koreanen; ook in het buitenland

30 augustus 2018 - 07:30
Mozes kriebel! Marihuana wordt in steeds meer landen legaal, maar daar heeft Zuid-Korea geen boodschap aan. De Zuid-Koreaanse regering heeft een strikt verbod uitgevaardigd op blowen, ook als Zuid-Koreanen dat doen in een land waar het legaal is.

Volgens de VN is er sprake van genocide tegen Rohingya in Myanmar

28 augustus 2018 - 07:30
Hoge militaire leiders in Myanmar (Birma) moeten worden vervolgd voor genocide en oorlogsmisdaden tegen de Rohingya-moslims, concludeert een onlangs gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties .

Voorpublicatie: Zeven keer vallen, acht keer opstaan

23 augustus 2018 - 16:00
Sinds zijn debuut Waarom ik soms op en neer spring is Naoki Higashida een internationaal fenomeen; na Murakami is hij waarschijnlijk de best verkopende auteur van Japan. Op zijn vijfde werd hij gediagnosticeerd met een vorm van autisme. Dit is de inleiding tot zijn nieuwe boek Zeven keer vallen, acht keer opstaan door schrijver en journalist David Mitchell.

Nieuwe Zijderoute: Maleisië haakt af

23 augustus 2018 - 07:30
Maleisië annuleert infrastructurele projecten ter waarde van miljarden dollars, die zouden worden gefinancierd door China. De projecten zijn overbodig en zullen Maleisië opzadelen met onoverkomelijke schulden, aldus de Maleisische premier Mahathir Mohamad.

Azië » Archief