Europa


European Press Prize 2018: De Monsanto Papers

18 maart 2018 - 08:30
Winnaar Investigative Reporting Met de artikelenserie ‘De Monsanto Papers’ deed Le Monde een onderzoek naar de oorlog die biotech multinational Monsanto voert om zijn succesproduct glyfosaat, een onkruidverdelgingsmiddel (handelsnaam: RoundUp ), te behoeden voor een wereldwijd verbod.

European Press Prize 2018: Vuil Spel

17 maart 2018 - 08:30
Het hoofd openbaar vervoer van Boedapest wordt door een Russische fabrikant van metrostellen dwarsgezeten, want er staat meer dan tweehonderd miljoen euro op het spel. Resultaat? De stad is opgezadeld met te dure, gebrekkige Russische metrostellen waarvan de deuren onderweg openvliegen en de noodrem zichzelf activeert.

De European Press Prize 2018

15 maart 2018 - 16:40
Jaarlijks wordt in maart de European Press Prize uitgereikt en 360 Magazine selecteerde een shortlist van acht journalistieke topverhalen uit heel Europa. Hoofdredacteur Katrien Gottlieb van 360 introduceert ze in deze korte podcast.

De zeldzaamste pasta ter wereld

14 maart 2018 - 07:30
Het is de zeldzaamste pasta ter wereld, die ook nog maar twee keer per jaar kan worden gegeten na een nachtelijke wandeling van 30 kilometer: Su filindeu, ofwel ‘draden van god’, in het dialect van het Italiaanse eiland Sardinië.

Martin Selmayr: Het Monster van Brussel

13 maart 2018 - 16:00
Grote ophef in Brussel en daarbuiten over de schimmige benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar van de Europese Commissie. Maar wie is deze brute manager die volgens zijn vijanden de EC heeft omgevormd tot een versie van House of Cards? Politico maakte vorig jaar dit portret.

Hoe twee Spaanse broers rijk worden van crowdfarming

13 maart 2018 - 07:30
Het slaperige dorpje Bétera in de Spaanse provincie Valencia, kijkt met grote ogen naar de stroom van bezoekers uit Midden-Europa die sinds kort bijna dagelijks het stadje aandoet. De bezoekers hebben maar één doel: in de sinaasappelboomgaard van Naranjas del Carmen de boom te zien die er speciaal voor hen is geplant.

Kroniek van Spaanse terreur

10 maart 2018 - 08:30
De definitieve ontmanteling van de Baskische afscheidingsbeweging ETA is nagenoeg voltooid. De bloedige strijd in Spanje om onafhankelijkheid eiste 829 mensenlevens tussen 1968 en 2011. Fernando Aramburu schreef de prijswinnende roman Patria over de strijd voor de Baskische autonomie. Deze week verscheen de Nederlandse vertaling.

Zo verzamelt deze gerenommeerde futurist zijn kennis: 10 tips

8 maart 2018 - 07:30
Een futurist leest alles wat los en vast zit, kent de nieuwste snufjes en bericht veelvuldig over dit alles op social media. Toch? Het geldt allemaal niet voor Richard Watson, een gerenommeerde Britse futurist die tech-bedrijven in Silicon Valley adviseert. Doe je voordeel met tien van zijn tips.

Rechtvaardig loon, bestaat dat?

5 maart 2018 - 16:19
Een nieuwe Duitse wet zou salarissen transparanter moeten maken. Maar dan nog blijft een volledig rechtvaardige beloning een utopie – of het nu voor een man of een vrouw is.

Duiken in de Noordelijke IJszee | video

5 maart 2018 - 07:30
Behoorlijk wat mensen zijn afgelopen week in Nederland door het ijs gezakt omdat het te dun was. Elders in de wereld zoeken vrijduikers het water onder het ijs juist vrijwillig op, zoals de Finse Johanna Nordblad. Ze duikt in de Noordelijke IJszee.

Europa » Archief