Europa


De geschiedenis van grenzen

18 januari 2018 - 07:30
Deze kaart laat gedetailleerd alle grenzen tussen landen in de wereld zien en wanneer ze zijn ontstaan. De oudste grens ligt in Europa.

Hier komt de muzieknotatie vandaan

17 januari 2018 - 07:30
Vlakbij de Italiaanse Adriatische kust, zo’n 60 kilometer oostelijk van Ferrara, ligt de duizend jaar oude abdij van Pomposa. Een bijzondere plek, want het is de geboorteplaats van de muzieknotatie.

Lezen in het weekend: De 360 Non-Fictie Top 5

13 januari 2018 - 09:00
Deze vertaalde non-fictieboeken worden getipt door Athenaeum Boekhandel in Amsterdam:

Amerikaanse media smullen van rel rond ambassadeur Pete Hoekstra

12 januari 2018 - 07:30
Amerikaanse media als The Washington Post , The New York Times en The Intercept schrijven bewonderend over het optreden van Nederlandse journalisten bij de eerste persconferentie van Pete Hoekstra, die door Donald Trump is aangesteld als de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag.

Een burgerlijk genotsmiddel zonder gevaren

11 januari 2018 - 16:00
We zijn geobsedeerd geraakt door eten. Waar het vandaan komt, in welke winkels we het moeten kopen en hoe we het kunnen bereiden. Sinds wanneer is de noodzakelijke bezigheid om in leven te blijven een kunst geworden, een ritueel van verbondenheid met Moeder Aarde, een hoogmis opgedragen door de televisiekok aan het fornuis?

Het Bureau van J.J. Voskuil integraal voorgelezen in Duitsland

11 januari 2018 - 07:30
De Duitse vertaling van Het Bureau , de droge en absurdistische zevendelige romancyclus van J.J. Voskuil over het Meertens Instituut en de voorloper daarvan, wordt vanaf eind januari integraal voorgelezen in Keulen.

Historicus die misdaden van Stalin onthulde wordt gedwongen tot psychiatrisch onderzoek

10 januari 2018 - 16:00
Een Russische historicus schreef over de misdaden van dictator Jozef Stalin en Poetin is daar niet blij mee: net als veel nationalisten, populisten en nativisten in het westen vindt de president dat je trots moet zijn op de geschiedenis van je land. De historicus wordt nu beschuldigd van het ‘vervaardigen van kinderporno’.

Aldi: vertrouwen is goed maar controle is beter

10 januari 2018 - 07:30
Aldi staat voor goedkoop. Maar Aldi staat ook voor een paranoïde bedrijfsvoering, met minutieuze voorschriften waarvan de naleving tot op de letter wordt gecontroleerd. Een voormalig rayonleider van de Duitse superdiscount geeft opening van zaken.

Gevoelige gelovigen

9 januari 2018 - 07:30
Aan het denken gezet door de zaak rond Pussy Riot, vraagt een Russische journalist zich af hoe het toch komt dat gelovigen vaak zo disproportioneel gevoelig zijn. Wel of geen hoofdletter kan al een felle discussie opleveren.

De Afrikanen blijven weg, maar tegen welke prijs?

8 januari 2018 - 07:30
Het aantal Afrikaanse migranten is aanzienlijk gedaald sinds Europa afspraken heeft gemaakt met Libië. Maar volgens deze Ierse commentator is de deal moreel uiterst dubieus.

Europa » Archief