Het Midden-Oosten


Ankara zaait verdeeldheid in Libanon

14 October 2020 - 09:00
Turkije probeert zich te mengen in Libanese aangelegenheden, op het gevaar af daarmee de haat tussen diverse facties aan te wakkeren. De Libanese krant Al-Modon vreest Erdogans Ottomaanse droom.

Turkije tart internationaal recht

12 October 2020 - 09:00
Ankara is een boosaardige regionale grootmacht geworden die op gespannen voet staat met bijna elk land en niet terugdeinst voor geweld om zijn machtspositie te bestendigen, schrijft deze uitgesproken Libanese journalist.

Israëlisch spywarebedrijf onder vuur

21 January 2020 - 20:00
Het Israëlische technologiebedrijf Q Cyber Technologies is ervan beschuldigd de autoriteiten van Saoedi-Arabië te hebben geholpen bij het bespioneren van de journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 op gruwelijke wijze werd vermoord in de Saoedische ambassade in Istanboel.

‘Dood Soleimani was ernstige inschattingsfout’

17 January 2020 - 10:00
De moord op generaal Qassem Soleimani zal ingrijpende gevolgen hebben voor de Amerikaanse, Iraakse en Iraanse politiek.

‘Geen Iraniër was onmisbaarder voor de ambities van zijn land’

13 January 2020 - 10:00
‘Het is nu oorlog,’ aldus Andrew Exum, voormalig Midden-Oosten-adviseur in de regering-Trump. De dood van Irans belangrijkste man zal opnieuw tot onrust en leed in het Midden-Oosten leiden.

Verzwegen armoede in Saoedi-Arabië

9 January 2020 - 20:00
Zo’n 7 mln van de 34 mln Saoedi’s leven in uitzichtloze armoede, maar opeenvolgende Saoedische regeringen zwijgen erover, om de grote inkomensongelijkheid en de ongelijke verdeling van rijkdom te verhullen.

Verwarring over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak

7 January 2020 - 16:42
In een ten onrechte verzonden brief kondigden de Verenigde Staten op maandag 6 januari aan dat zij zich zouden voorbereiden om Irak te verlaten om daarna de informatie te ontkennen. Deze verwarring heeft bijgedragen tot een extreem gespannen situatie sinds de de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad.

Iran speelt de nucleaire kaart na de dreigementen van Washington

6 January 2020 - 11:25
Teheran heeft op zondag 5 januari aangekondigd dat het zich volledig zal terugtrekken uit het atoomakkoord 2015 en dat het zich niet langer houdt aan de gestelde limieten voor het verrijken van uranium. Donald Trump herhaalde op zijn beurt zijn dreigement om cultureel belangrijke Iraanse doelen aan te vallen.

‘De huidige situatie 
in Iran is onhoudbaar’

6 January 2020 - 10:00
Shirin Ebadi, advocaat, mensenrechtenactivist en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2003, riep begin 2019 op tot een verandering van regime. ‘Ook ik 
was ervan overtuigd dat het Iraanse volk vrijer 
en gelukkiger zou worden door de revolutie. Maar we hebben ons vergist.’ Na moordaanslag op generaal Soleimani en de laatste ontwikkelingen tussen Iran en de Verenigde Staten opnieuw relevant.

Washington dreigt 52 doelen aan te vallen als Iran terugslaat

5 January 2020 - 15:15
De spanningen tussen Washington en Teheran liepen weer op zaterdag 4 januari, nadat er raketten vielen nabij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Donald Trump waarschuwde dat de Verenigde Staten belangrijke Iraanse doelen zouden aanvallen als Teheran Amerikaanse belangen zou schaden. Volgens verschillende experts en hoge ambtenaren lijkt Washington niet overtuigd van de bereidheid van Teheran om de confrontatie aan te gaan.

Het Midden-Oosten » Archief