Het Midden-Oosten


Woede in Iran over salarisverhoging parlementsleden

22 december 2017 - 07:30
Gaan de salarissen van Iraanse parlementsleden met maar liefst 70 procent omhoog? Er is nog onduidelijkheid over, maar Iraniërs spreken er al schande van.

Zoon van Ghadafi wil meedoen aan Libische presidentverkiezingen

18 december 2017 - 16:00
Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid, maar Saif al-Islam Khadaffi, zoon van de voormalige dictator van Libië, wil meedoen aan de Libische presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De hel, dat is de ander

12 december 2017 - 16:00
In ons huidige coverartikel komt een Zweeds gezin erachter dat een jonge Syrische vluchteling die ze hebben opgenomen, iemand anders is dan hij zegt te zijn. Zo blijkt de jongen in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, een Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door Al-Qaida. Padnos zat lange tijd samen in een cel met de Amerikaan Matthew Schrier. Dit is een dubbelinterview met Padnos en Schrier dat werd gehouden op één voorwaarde: ze wilden onder geen beding tezamen worden geïnterviewd, want ze haten elkaar.

Twee jaar gegijzeld door Al-Qaida

12 december 2017 - 07:00
Het coverartikel van het huidige nummer van 360 Magazine is een fascinerend artikel over een Zweeds gezin dat een jonge Syrische vluchteling in huis heeft gehaald en erachter komt dat de jongen iemand anders is dan hij zegt te zijn. De jongen blijkt in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, de Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front. Dit is het relaas van Padnos over zijn gevangenschap.

Is de politieke islam te verenigen met de moderne wereld?

30 november 2017 - 07:30
Volgens critici zijn islamistische bewegingen per definitie ondemocratisch. Maar de politieke islam is geen homogene beweging en wordt in ieder land óók gevormd door de lokale context.

De Paradise Papers in het Midden-Oosten

8 november 2017 - 07:00
Met grote onthullingen als de Panama Papers en nu de Paradise Papers, gaat iedereen in eerste instantie op zoek naar personen en instituten die zich dichtbij bevinden. In het Midden-Oosten deden ze dat ook en ook daar komen opmerkelijke namen voorbij, zo schrijft Middle East Eye .

Van IS-vrouw aan het front tot de Amerikaanse Droom in Dallas

6 november 2017 - 07:00
In deze korte documentaire het verbazingwekkende verhaal van de Britse Tania Choudhury, die trouwt met John Georgelas, een Amerikaanse islambekeerling die snel opklimt tot de hoogste rangen van IS. Tania is inmiddels van hem gescheiden en leeft in Texas het Amerikaanse leven met hun kinderen, terwijl John nog voor IS in Syrië vecht.

De spionne van Beiroet

23 oktober 2017 - 07:00
Shula Cohen, codenaam De Parel, was een elegante en chique highsocietydame in Beiroet. In 1961 werd ze gearresteerd op beschuldiging van spionage, de hogere kringen in Libanon in verbijstering achterlatend. Rania Rafai maakte deze documentaire over haar.

Een sprankje hoop in de Syrische chaos

16 oktober 2017 - 16:00
In de Noord-Syrische regio Rojava hebben bewoners een democratische confederatie in het leven geroepen, gebaseerd op lokaal zelfbestuur. Ze streven naar een egalitaire samenleving waarin de rechten van vrouwen en minderheden worden gerespecteerd.

Wereldwijd tekort aan zand dreigt

10 oktober 2017 - 07:00
Het klinkt ongelooflijk maar het begint echt een probleem te worden: er dreigt een tekort aan zand in de wereld. Dit meldt de Arabische krant Asharq Al-Awsat .

Het Midden-Oosten » Archief