Het Midden-Oosten


Terugkeren na IS. ‘Ik dacht dat ik het juiste deed’

13 maart 2019 - 09:51
Hoda Muthana en Kimberly Polman verbrandden beiden alle schepen achter zich toen ze naar het kalifaat vertrokken om te trouwen. Ze twitterden boodschappen als ‘Beschiet ze vanuit auto’s en laat al hun bloed vloeien, of huur een grote vrachtwagen en rijd over ze heen’. Tot ze begonnen te realiseren dat ze een fout hadden gemaakt.

TOURNEE | Mokhtar Alkhanshali, 
de monnik van Mokka

1 maart 2019 - 16:00
Dave Eggers’ hoofdpersoon wil jongeren inspireren.

De lange arm van 
de Iraanse revolutie

27 februari 2019 - 10:06
Na veertig jaar houdt de Iraanse revolutie nog altijd stand. Ze beroerde de wereldpolitiek en stimuleerde het islamisme in het Midden-Oosten. Nu maakt 
Iran zich op voor een nieuwe omwenteling.

Iran blijft een Amerikaanse obsessie

27 februari 2019 - 10:00
Veertig jaar geleden werden 52 Amerikanen gegijzeld gehouden op de ambassade in Teheran. Daarna is er nooit meer een Amerikaans consulaat geopend.

‘De huidige situatie 
in Iran is onhoudbaar’

26 februari 2019 - 16:30
Shirin Ebadi, advocaat, mensenrechtenactivist en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2003, roept op tot een verandering van regime. ‘Ook ik 
was ervan overtuigd dat het Iraanse volk vrijer 
en gelukkiger zou worden door de revolutie. Maar we hebben ons vergist.’

Meer vrijheid voor vrouwen in Saoedi-Arabië

1 februari 2019 - 15:38
De Saoedische Rahaf al-Qunun (18) ontvluchtte het voogdijsysteem en roept vrouwelijke landgenoten op hetzelfde te doen. Volgens hoofdredacteur van Arab News doet de hype over deze zaak geen recht aan alle hervormingen die in Saoedi-Arabië gaande zijn.

Vrij spel voor Iran?

29 januari 2019 - 15:31
Nu president Trump heeft aangekondigd de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, mogen Iraanse troepen van hem ‘doen wat ze willen’ in de regio. Deze strategie staat haaks op zijn anti-Iranbeleid.

Midden-Oosten | Pronken 
met papa’s geld

18 januari 2019 - 21:58
Nu het dagelijks leven voor velen een worsteling is vanwege grote werkloosheid en stijgende prijzen hebben Iraniërs steeds meer moeite met de buitensporige rijkdom van hun bevoorrechte landgenoten.

Reader 16 | In Jemen sterven meer mensen van honger dan door geweld

29 oktober 2018 - 16:00
De Verenigde Arabische Emiraten voeren een eindeloze oorlog tegen de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen. In plaats van alles in goede banen te leiden, helpen ze het land te gronde te richten. Een reportage vanuit Al Mukalla, een zuidelijke stad in crisis.

# 147 | Krachtmeting 
over herovering Idlib

20 oktober 2018 - 16:36
De ontmoeting in Sotsji tussen de Russische en de Turkse president leidde ertoe dat de aanval op de Syrische enclave Idlib wordt uitgesteld. Volgens deze Turkse journalist is dat vooral in Ruslands belang.

Het Midden-Oosten » Archief