Het Midden-Oosten


Iran, kampioen drooglegger

8 mei 2018 - 19:09
Door incompetentie van het regime op het gebied van waterbeheer, draagt de islamitische republiek bij aan de ernstige waterschaarste, stelt deze journalist uit Iraaks Koerdistan.

Waarom Saoedi-Arabië 16 kerncentrales wil bouwen

1 mei 2018 - 16:00
Voor een land dat zwemt in de olie en makkelijk zou kunnen overschakelen op zonne-energie, is een mega-investering in kerncentrales een vreemde stap. Het echte doel is dan ook een kernwapenprogramma, vrezen sceptici.

Het Jeruzalemsyndroom

22 april 2018 - 08:30
In geen enkele stad ter wereld draait het dagelijks leven zo excessief om religie als in Yerushalayim. Het Fundament van God herbergt zelfs burgers met het zogenoemde Jeruzalemsyndroom, een theologisch trauma waar nog geen kalmeringsmiddel of therapie voor is gevonden.

De bibliotheek die gespaard bleef

13 april 2018 - 16:00
Na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 werden veel bibliotheken in het land door vandalen verwoest. De oeroude bibliotheek al-Qadiriya ontsprong de dans, en dat was niet voor het eerst.

De val van Benjamin Netanyahu

11 april 2018 - 16:00
Het bloedige ingrijpen van het Israëlische leger bij de protestmars in de Gazastrook onlangs heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu internationaal veel kritiek opgeleverd. Als hij vertrekt – en dat lijkt nu meer een kwestie van wanneer dan van of – laat hij een diep, misschien wel onherstelbaar verdeeld land achter.

Saoedi-Arabië heeft grote plannen

11 april 2018 - 07:30
Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk worden van olie en presenteert daartoe verbluffende plannen voor de toekomst. Kroonprins Mohammed Bin Salman tekende onlangs een intentieovereenkomst met een Japans bedrijf voor de aanleg van een zonne-energiecentrale à 200 miljard dollar.

Gay in Gaza

4 april 2018 - 16:00
Hoe is het om homo te zijn in de Gazastrook? 
De Israëlische krant Haaretz sprak met Palestijnse homo’s over datingapps, Israëlische mannen, 
Hamas en de lokroep van het buitenland.

Arabisch feminisme vind je op Facebook

6 maart 2018 - 16:00
De Palestijnse feministe Samah Salaime vond op het 
sociale netwerk tal van getuigenissen van vrouwen die zich langzaam ontworstelen aan tradities.

#MeToo: Sta ook eens stil 
bij het lot van 
de Arabische vrouw

20 februari 2018 - 16:00
Prima, die #MeToo-discussie. Maar bezien vanuit de Arabische wereld – waar vrouwen op grote schaal worden uitgehuwelijkt, vermoord en verkracht – heeft ze iets gênants, schrijft de Libanese journaliste Diana Moukalled.

Oost-Jeruzalem in ruil voor een meisje

30 januari 2018 - 15:54
Uit opnames in bezit van de krant Haaretz blijkt dat een extreem-rechtse Joodse organisatie bij het opkopen van Arabische huizen in Oost-Jeruzalem prostituees aanbiedt aan de Palestijnse eigenaars.

Het Midden-Oosten » Archief