Het Midden-Oosten


Arabisch feminisme vind je op Facebook

6 maart 2018 - 16:00
De Palestijnse feministe Samah Salaime vond op het 
sociale netwerk tal van getuigenissen van vrouwen die zich langzaam ontworstelen aan tradities.

#MeToo: Sta ook eens stil 
bij het lot van 
de Arabische vrouw

20 februari 2018 - 16:00
Prima, die #MeToo-discussie. Maar bezien vanuit de Arabische wereld – waar vrouwen op grote schaal worden uitgehuwelijkt, vermoord en verkracht – heeft ze iets gênants, schrijft de Libanese journaliste Diana Moukalled.

Oost-Jeruzalem in ruil voor een meisje

30 januari 2018 - 15:54
Uit opnames in bezit van de krant Haaretz blijkt dat een extreem-rechtse Joodse organisatie bij het opkopen van Arabische huizen in Oost-Jeruzalem prostituees aanbiedt aan de Palestijnse eigenaars.

Woede in Iran over salarisverhoging parlementsleden

22 december 2017 - 07:30
Gaan de salarissen van Iraanse parlementsleden met maar liefst 70 procent omhoog? Er is nog onduidelijkheid over, maar Iraniërs spreken er al schande van.

Zoon van Ghadafi wil meedoen aan Libische presidentverkiezingen

18 december 2017 - 16:00
Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid, maar Saif al-Islam Khadaffi, zoon van de voormalige dictator van Libië, wil meedoen aan de Libische presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De hel, dat is de ander

12 december 2017 - 16:00
In ons huidige coverartikel komt een Zweeds gezin erachter dat een jonge Syrische vluchteling die ze hebben opgenomen, iemand anders is dan hij zegt te zijn. Zo blijkt de jongen in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, een Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door Al-Qaida. Padnos zat lange tijd samen in een cel met de Amerikaan Matthew Schrier. Dit is een dubbelinterview met Padnos en Schrier dat werd gehouden op één voorwaarde: ze wilden onder geen beding tezamen worden geïnterviewd, want ze haten elkaar.

Twee jaar gegijzeld door Al-Qaida

12 december 2017 - 07:00
Het coverartikel van het huidige nummer van 360 Magazine is een fascinerend artikel over een Zweeds gezin dat een jonge Syrische vluchteling in huis heeft gehaald en erachter komt dat de jongen iemand anders is dan hij zegt te zijn. De jongen blijkt in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, de Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front. Dit is het relaas van Padnos over zijn gevangenschap.

Is de politieke islam te verenigen met de moderne wereld?

30 november 2017 - 07:30
Volgens critici zijn islamistische bewegingen per definitie ondemocratisch. Maar de politieke islam is geen homogene beweging en wordt in ieder land óók gevormd door de lokale context.

De Paradise Papers in het Midden-Oosten

8 november 2017 - 07:00
Met grote onthullingen als de Panama Papers en nu de Paradise Papers, gaat iedereen in eerste instantie op zoek naar personen en instituten die zich dichtbij bevinden. In het Midden-Oosten deden ze dat ook en ook daar komen opmerkelijke namen voorbij, zo schrijft Middle East Eye .

Van IS-vrouw aan het front tot de Amerikaanse Droom in Dallas

6 november 2017 - 07:00
In deze korte documentaire het verbazingwekkende verhaal van de Britse Tania Choudhury, die trouwt met John Georgelas, een Amerikaanse islambekeerling die snel opklimt tot de hoogste rangen van IS. Tania is inmiddels van hem gescheiden en leeft in Texas het Amerikaanse leven met hun kinderen, terwijl John nog voor IS in Syrië vecht.

Het Midden-Oosten » Archief