Oceanië


Waarom Internationale Vrouwendag eigenlijk op de verkeerde dag wordt gevierd

11 maart 2018 - 08:30
Drie dagen geleden, op 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Op die dag wordt de eerste staking van vrouwen herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

Australië op weg naar eliminatie van baarmoederhalskanker

9 maart 2018 - 07:30
In Australië bestaat sinds enige tijd een gratis vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker, en dat is zo’n overweldigend succes dat het land wel eens het eerste ter wereld kan worden dat de infectie volledig weet uit te bannen.

De gezongen routekaarten van Aboriginals

2 maart 2018 - 16:00
In de Australische hoofdstad Canberra is een unieke expositie te zien over songlines: gezongen routekaarten die een van de pijlers vormen van de Aboriginalcultuur.

Cycloon Gita treft Tonga

13 februari 2018 - 07:30
De eilandengroep Tonga in de Grote Oceaan is getroffen door Gita, een zware cycloon van de vierde categorie. Volgens het Australische ABC News is de schade groot. Een expert spreekt van ‘de engste nacht ooit’.

Van steengeld tot bitcoin

2 november 2017 - 16:00
Op het eiland Yap in de Stille Zuidzee staan enorme ronde stenen in de vorm van een donut. Ze werden eeuwenlang gebruikt als geld dat niet van plaats maar wel van eigenaar kon wisselen. Dit filmpje laat zien hoe het oeroude geldsysteem van Yap is gelinkt aan bitcoin en blockchain.

De grootste talen van de wereld

4 augustus 2017 - 07:00
Er zijn ruim zevenduizend levende talen bekend in de wereld, 7102 om precies te zijn. Daarvan worden 23 talen gesproken door 50 miljoen mensen of meer, en dat betekent dat zo’n vier miljard van de 7,2 miljard mensen op aarde een van die 23 talen spreekt.

Oudste resten van menselijke activiteit in Australië ontdekt

29 mei 2017 - 07:00
Een team van archeologen heeft in een afgelegen grot in West-Australië sporen gevonden van menselijke activiteit die maar liefst 50.000 jaar oud zijn. Het is tot nog toe de oudste site die op het continent is aangetroffen, schrijft The Guardian .

Het grootste eiland ter wereld

8 mei 2017 - 16:00
De bevolkingsdichtheid van Australië is buitengewoon laag. Er is, volgens schrijver Tim Winton, meer landschap dan cultuur, meer lucht dan materie, meer rust dan beweging en meer ruimte dan tijd. Het blijft hem imponeren.

Zo lokt Nieuw-Zeeland nieuwe talenten

3 maart 2017 - 07:00
Het land van de kiwi’s nodigt toptalent in de techsector uit om te solliciteren naar een baan in de hoofdstad Wellington. Er zijn honderd banen te vergeven en de Nieuw-Zeelanders betalen zelfs de reis- en verblijfskosten voor serieuze kandidaten, schrijft The Huffington Post.

Studenten zetten ‘de meest gehate man ter wereld’ te kijk

8 december 2016 - 08:00
Martin Shkreli schokte vorig jaar de wereld met het nieuws dat zijn farmaceutische start-up de rechten had gekocht van een mogelijk levensreddend geneesmiddel en dat hij de prijs daarvan met 5000% zou verhogen, van $ 13,50 naar $ 750. Per pil. De ‘meest gehate man ter wereld’ is nu te kijk gezet door een stel slimme studenten, schrijft ScienceAlert .

Oceanië » Archief