Oceanië


Van steengeld tot bitcoin

2 november 2017 - 16:00
Op het eiland Yap in de Stille Zuidzee staan enorme ronde stenen in de vorm van een donut. Ze werden eeuwenlang gebruikt als geld dat niet van plaats maar wel van eigenaar kon wisselen. Dit filmpje laat zien hoe het oeroude geldsysteem van Yap is gelinkt aan bitcoin en blockchain.

De grootste talen van de wereld

4 augustus 2017 - 07:00
Er zijn ruim zevenduizend levende talen bekend in de wereld, 7102 om precies te zijn. Daarvan worden 23 talen gesproken door 50 miljoen mensen of meer, en dat betekent dat zo’n vier miljard van de 7,2 miljard mensen op aarde een van die 23 talen spreekt.

Oudste resten van menselijke activiteit in Australië ontdekt

29 mei 2017 - 07:00
Een team van archeologen heeft in een afgelegen grot in West-Australië sporen gevonden van menselijke activiteit die maar liefst 50.000 jaar oud zijn. Het is tot nog toe de oudste site die op het continent is aangetroffen, schrijft The Guardian .

Het grootste eiland ter wereld

8 mei 2017 - 16:00
De bevolkingsdichtheid van Australië is buitengewoon laag. Er is, volgens schrijver Tim Winton, meer landschap dan cultuur, meer lucht dan materie, meer rust dan beweging en meer ruimte dan tijd. Het blijft hem imponeren.

Zo lokt Nieuw-Zeeland nieuwe talenten

3 maart 2017 - 07:00
Het land van de kiwi’s nodigt toptalent in de techsector uit om te solliciteren naar een baan in de hoofdstad Wellington. Er zijn honderd banen te vergeven en de Nieuw-Zeelanders betalen zelfs de reis- en verblijfskosten voor serieuze kandidaten, schrijft The Huffington Post.

Studenten zetten ‘de meest gehate man ter wereld’ te kijk

8 december 2016 - 08:00
Martin Shkreli schokte vorig jaar de wereld met het nieuws dat zijn farmaceutische start-up de rechten had gekocht van een mogelijk levensreddend geneesmiddel en dat hij de prijs daarvan met 5000% zou verhogen, van $ 13,50 naar $ 750. Per pil. De ‘meest gehate man ter wereld’ is nu te kijk gezet door een stel slimme studenten, schrijft ScienceAlert .

Vliegen met overgewicht. En dan gaat het niet om de bagage

9 oktober 2016 - 09:30
De een is boos omdat hij op zijn vlucht naast zo’n omvangrijke man terechtkwam dat hij het grootste deel van zijn vlucht moest staan . De ander is boos omdat hij zijn stoel niet meer vanuit huis kan boeken maar eerst moet worden gewogen bij het inchecken .

Kinderen met de beste conditie komen uit…? Fout!

23 september 2016 - 08:00
Recent is er weer een wereldwijd onderzoek gedaan naar fitheid van kinderen op basis van de Shuttle Run ofwel de Piepjestest, zoals we het in Nederland noemen. De winnaar van 2016 is verrassend.

Nieuw-Zeeland wil dieren uitroeien om vogels te beschermen

3 augustus 2016 - 21:00
In 2050 moeten, als het aan de Nieuw-Zeelandse regering ligt, roofdieren als wezels, koeskoezen, hermelijnen en ratten volledig zijn uitgeroeid. Doel van deze missie is het beschermen van inheemse vogelsoorten als de kiwi en de takahe, zo meldt The Atlantic.

Australische school doet hardop klappen en juichen in de ban

25 juli 2016 - 21:00
Op een basisschool in Sydney mogen leerlingen voortaan alleen nog maar geluidloos klappen. Juichen mag alleen door een bepaald gezicht te trekken of de handen en armen in de lucht te bewegen. De school heeft dit ingevoerd uit respect naar kinderen die gevoelig voor geluid zijn.

Oceanië » Archief