Oceanië


Onze meest verrassende verhalen van 2018

3 januari 2019 - 16:30
Ons nieuwe nummer verschijnt 10 januari. Tot die tijd publiceren we een selectie van de beste verhalen uit 2018 die een niet-alledaags of verborgen perspectief op de wereld laten zien. Deze verhalen krijg je van ons cadeau. We hopen dat je ze op jouw beurt cadeau wil geven door ze via social media te delen. Zo kunnen wij aan onze missie voldoen: een zo breed mogelijk perspectief uitdragen. Het liefst natuurlijk aan zo veel mogelijk lezers.

Madame Tussauds in Sydney baalt van alweer een aftredende premier

31 augustus 2018 - 07:30
Door intriges binnen zijn eigen liberale partij moest de Australische premier Malcolm Turnbull vorige week aftreden. Hij is niet de enige die daarvan baalt, meldt de Sydney Morning Herald .

Nieuw-Zeeland valt te vaak van de kaart

17 mei 2018 - 07:30
Op bijgaande kaart zie je dat Nieuw-Zeeland rechtsonder Australië ligt. Dat wist je vast al, maar toch komt het land op veel wereldkaarten domweg niet voor. Daarom is er de site World Maps Without New Zealand. En de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern roert zich nu ook.

Winteronderkomen voor Nieuw-Zeelandse daklozen

15 mei 2018 - 07:30
Terwijl wij ons opmaken voor de zomer, breekt op het zuidelijk halfrond de winter aan. De regering van Nieuw-Zeeland belooft voor elke dakloze een passend onderkomen te vinden voordat de winter definitief losbarst.

Het gevaarlijke liefdesleven van wenkkrabben

17 april 2018 - 16:18
Door de zeespiegelstijging komen verschillende soorten wenkkrabben met elkaar in contact. Voor de banaanwenkkrab pakt dat niet zo goed uit – omdat hij te aardig is.

De laatste hippies van Hawaii

8 april 2018 - 08:30
De paradijselijke Kalalau-vallei op Hawaii is al sinds de jaren zestig een toevluchtsoord voor hippies, new agers en backpackers. Maar na een halve eeuw wil de overheid van de illegale bewoners af.

Waarom Internationale Vrouwendag eigenlijk op de verkeerde dag wordt gevierd

11 maart 2018 - 08:30
Drie dagen geleden, op 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Op die dag wordt de eerste staking van vrouwen herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

Australië op weg naar eliminatie van baarmoederhalskanker

9 maart 2018 - 07:30
In Australië bestaat sinds enige tijd een gratis vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker, en dat is zo’n overweldigend succes dat het land wel eens het eerste ter wereld kan worden dat de infectie volledig weet uit te bannen.

De gezongen routekaarten van Aboriginals

2 maart 2018 - 16:00
In de Australische hoofdstad Canberra is een unieke expositie te zien over songlines: gezongen routekaarten die een van de pijlers vormen van de Aboriginalcultuur.

Cycloon Gita treft Tonga

13 februari 2018 - 07:30
De eilandengroep Tonga in de Grote Oceaan is getroffen door Gita, een zware cycloon van de vierde categorie. Volgens het Australische ABC News is de schade groot. Een expert spreekt van ‘de engste nacht ooit’.

Oceanië » Archief