Jonathan Littell is bang dat het geweld in Syrië besmettelijk is

Spiegel English  | 21 July 2012 - 06:2521 Jul - 06:25

Auteur van De Welwillenden bundelt zijn reportages uit Syrië in Carnets de Homs.

Jonathan Littell was in Syrië getuige van talloze gewelddadigheden ten opzichte van onschuldige burgers. Zijn reportages, die ook in 360 hebben gestaan, zijn nu gebundeld in Carnets de Homs. Omdat in augustus de Duitse vertaling verschijnt, sprak Der Spiegel met de Frans-Amerikaanse schrijver, die bekend is geworden met De Welwillenden, een roman over de Holocaust vanuit het perspectief van een SS-officier die in 2006 verscheen.

Het grove geweld in Syrië maakt hem pessimistisch, zegt Littell in Der Spiegel. Veel van de jonge mannen die Littell in Homs sprak zijn al dood. Hij is bang dat het geweld overslaat naar andere landen en dat het geweld in Syrië decennialang kan duren.

Der Spiegel vraagt Littell, die vanaf 1993 verslag doet van oorlogen en gewapende conflicten en jarenlang archiefonderzoek deed naar de Holocaust, of hij geobsedeerd is door moord en geweld. “Het interesseer me”, is het bescheiden antwoord van de schrijver die als geen ander de gevolgen van oorlog en geweld kan beschrijven.

Littell zegt dat hij principieel voor vrijheid is, maar zich niet laat meeslepen door het revolutionaire elan dat vaak de stemming bepaalt aan het begin van (burger)oorlogen. Als reporter bewaart hij afstand.

(Na een beschieting in Damascus. Foto van DoumaRevolution)

Plaats een reactie