Een jongen in een jurk, nou en?

The New York Times Magazine  | 12 August 2012 - 09:4512 Aug - 09:45

Amerikaanse ouders die geen moeite hebben met hun transseksuele kind spreken zich uit in de New York Times.

Sommige kinderen weten al heel jong dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren, andere hebben een “vloeibare genderidentiteit”. In het magazine van The New York Times komen ouders aan het woord die hun kind zichzelf laten zijn. Ze hebben er bijvoorbeeld geen moeite mee als hun zoon in een jurk naar school gaat en zijn bereid ver te gaan om hun kind te verdedigen tegenover ouders die geen begrip hebben voor hun tolerantie.

Ouders van meisjesachtige jongens hebben het moeilijker dan die van jongsachtige meisjes. Een meisje dat graag voetbalt en met auto’s speelt, roept minder weerstand op dan een jongen die aan ballet doet. Wat de acceptatie van de genderindentiteit van hun zonen soms nog moeilijker maakt, is dat die zo vloeibaar is. Het gaat vaak om jongens die soms een jongen willen zijn en soms een meisje. Sommige jongens willen een jurk aan én gezien blijven worden als jongen.

Sociale uitsluiting is soms het gevolg als ouders hun zoon/dochter zichzelf laten zijn en vrijelijk laten experimenteren met geslachtsrollen. Daar staat tegenover dat er in de Verenigde Staten steeds meer zelfhulpgroepen zijn voor ouders van genderdysfore kinderen en steeds meer hulpverleners die ontspannen met de kwestie van een fluïde geslachtsidentiteit omgaan.

Plaats een reactie