Pussy Riot of de terugkeer naar de rode toekomst

Respekt/Presseurop  | 22 August 2012 - 09:1622 Aug - 09:16

Het proces tegen drie leden van de feministische punk-band Pussy Riot, die op 17 augustus zijn veroordeeld tot twee jaar werkkamp, doet denken aan dat tegen de Tsjechoslowaakse rockgroep Plastic People in de jaren zeventig. Je herkent dezelfde intolerantie tegen ‘onruststokers’ en andere critici van het regime.

Afgelopen vrijdag konden Tsjechische waarnemers een reis terug maken in de tijd, naar september 1976. Vier langharige jongeren uit Praag en drie uit Pilsen moesten destijds voor de rechter verschijnen, omdat ze waren beschuldigd van gedrag dat in het juridische jargon van die tijd werd aangeduid als ‘vandalisme.’

In werkelijkheid kwam de aanklacht voort uit het feit dat de ‘vandalen’ vrij banale dingen hadden gedaan, maar wel dingen die de communisten als ‘uitingen van ongehoorzaam gedrag’ zagen: ze hadden lange haren, speelden hun eigen muziek, gingen voor hun eigen plezier met hun vrienden uit en onttrokken zich aan de verplichte rituelen waarmee ze hun loyaliteit jegens het totalitaire regime moesten belijden. De zaak betrof de rockgroep ‘Plastic People of the Universe’, hoewel slechts twee van de zeven veroordeelden lid waren van deze band. Omdat ze elkaar wilden ontmoeten op hun eigen feestjes in pubs of bij vrienden thuis, moesten de ‘vandalen’ de gevangenis in.

Het is alsof de Praagse herfst van 1976, die – zoals bekend – de beslissende aanzet heeft gegeven tot de oprichting van

Charta 77, zich in Moskou nu opnieuw afspeelt. Daar werden vrijdag drie leden van de louter uit vrouwen bestaande punk-band Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens vermeend vandalisme en de verstoring van een kerkdienst in de belangrijkste kathedraal van Moskou. De drie vrouwen hadden daar in februari een spontaan optreden gegeven, waarin zij een beroep deden op de Maagd Maria om “Rusland te verlossen van Poetin”.

Uiteraard zijn er aanzienlijke verschillen tussen de twee zaken. ‘Plastic People of the Universe’ en hun vrienden hadden zich niet ‘schuldig’ gemaakt aan een spectaculaire politieke provocatie en waren niet van plan om ook maar iemand zijn macht te ontzeggen. Ze hielden hun concerten in het geheim, en als er al iets spectaculairs aan hen was, was het hun gebrek aan belangstelling voor wat er in Tsjechoslowakije gaande was. Ze wilden gewoon hun eigen leven leiden.

Lees het volledige artikel uit Respekt in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.(Demonstratie tegen de straf voor Pussy Riot in Berlijn. Foto van linksfraktion)

Plaats een reactie