Britse humor, een serieuze aangelegenheid

Le Monde/Presseurop  | 28 August 2012 - 14:5428 Aug - 14:54

Humor is in het Verenigd Koninkrijk wat de zuil van Nelson Mandela op Trafalgar Square is: een monument. Waag het niet de draak steken met deze wereldwijd erkende kwaliteit van de Britten, waarschuwt Le Monde in deel zes van de serie over humor in Europa.

“De Chinezen hebben voor het eerst een vrouwelijke astronaut de ruimte ingestuurd. Ze doen ook werkelijk alles om van hun meisjes af te komen”. De zin wordt uitgesproken op mitrailleursnelheid, het gezicht blijft strak in de plooi. Het is na tien uur ’s avonds in het Verenigd Koninkrijk en op televisie is een van de vele quizprogramma’s over actualiteiten te zien.

Het format is altijd hetzelfde: twee teams van twee of drie panelleden beantwoorden vragen over de actualiteit van die week. Er valt niets te winnen, niemand interesseert zich voor de puntenscore, en ook het juiste antwoord doet er niet toe. Het wedstrijdelement is een excuus voor het geven van de meest gevatte antwoorden, voor vinnige steken onder water, en om de tegenpartij zo ad rem mogelijk de loef af te steken.

*Zelfspot *

Het format is zo populair dat er elke avond wel een quiz op tv is. Mock of the Week, 8 out of 10 Cats, Never mind the Buzzkcocks, QI, enzovoort. De bekendste is wel Have I Got News for You. Hierin staan de hilarische en geduchte Ian Hislop, de hoofdredacteur van Private Eye (de Britse tegenhanger van de Franse Canard enchaîné) en Paul Merton tegenover elkaar. De show bestaat al sinds 1990 en trekt regelmatig meer dan vijf miljoen kijkers.

Maar pas op: humor is een serieuze aangelegenheid in het Verenigd Koninkrijk, dat waarschijnlijk het enige land ter wereld is dat zich door zijn humor onderscheidt van de rest. Grove grappen worden niet gewaardeerd, ten minste, niet al te grof. De ideale grap is dubbelzinnig, vol bedekte toespelingen en zelfspot. Opscheppen is een onvergeeflijke misstap en de Amerikaanse gasten die aan de programma’s meedoen, voelen zich over het algemeen compleet verloren. De volledige verbijstering van David Hasselhoff, de ster uit Baywatch, toen hij onlangs meedeed aan 8 out of 10 Cats was exemplarisch.

In dit programma vertelt Jon Richardson, een van de panelleden, onophoudelijk hoe asociaal, stuntelig en onhandig hij wel niet is. “Meestal ga je naar de universiteit om te ontdekken wie je werkelijk bent. Ik ontdekte er dat ik een klootzak was.” Daar is niets van waar, hij is een televisiester en trekt met zijn onemanshows volle zalen. Maar die zelfspot is ‘so British’…

Lees het volledige artikel uit Le Monde in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Lees ook:
Deel 1: Duitse satire, een goed georganiseerde traditie (Le Monde/Presseurop)

Deel 2: Italiaanse zelfspot, een nationale sport (Le Monde/Presseurop)

Deel 3: Zweedse komedie neemt middenklasse op de korrel (Le Monde/Presseurop)

Deel 4: Torrente, het monster van het Spaanse onderbewuste (Le Monde/Presseurop)

Deel 5: Roemeense grappen die de censuur ontglipten (Le Monde/Presseurop)
(Foto: Ministry of Silly Walks, Monthy Pyton)

Plaats een reactie