Blauw bloed op de bres voor zigeuners

Libération/Presseurop  |  2 September 2012 - 08:18 2 Sep - 08:18

Hij groeide op in chique wijken, zat in Engeland op kostschool en studeert nu rechten: het was onwaarschijnlijk dat Louis de Gouyon Matignon op een dag voorzitter van een zigeunerorganisatie zou worden. En toch heeft deze kleinzoon van een markies de Manouche-zigeuners in zijn hart gesloten en zich tot hun religie bekeerd.

Op zijn twintigste werpt Louis de Gouyon Matignon zich vrijwillig op als pleitbezorger van de zaak van de “Manouches” [Franse woonwagenbewoners die tot de Roma behoren, red.]. Dat komt goed uit, want hij begint net aan het derde jaar van zijn rechtenstudie. En in de zomer heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als parlementair medewerker van de [rechtse] UMP-senator Pierre Hérisson, die voorzitter is van de Franse adviescommissie voor de “gens du voyage” [de officiële Franse benaming voor woonwagenbewoners, red.].

In juli bestond het “carnet de circulation” honderd jaar. [Dit is een speciaal bewijs dat woonwagenbewoners toestemming geeft rond te trekken en dat verplicht is voor personen boven de 16 jaar die langer dan 6 maanden zonder vaste woon-of verblijfplaats zijn, red.] Dat was voor Louis de Gouyon Matignon aanleiding om de media op te zoeken. Het carnet is oorspronkelijk ingesteld ‘om te tellen’ hoeveel mensen er in Frankrijk een ambulante leefwijze hebben, legt Louis uit. Maar volgens hem “is het in feite een soort binnenlands paspoort” voor de 350.000 tot 500.000 Manouches, Tsiganes en Roma die in Frankrijk wonen. Met het document moeten zij om de drie maanden stempelen op een politiebureau, waar ze onder andere moeten aangeven aan welke gemeente ze verbonden zijn.

Lees het volledige artikel uit Libération in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.




(Louis de Gouyon Matignon. Foto van Facebook)

Plaats een reactie

Blauw bloed op de bres voor zigeuners (Libération/Presseurop)