Heldinnen van Hollywood

The New York Times Magazine  |  8 December 2012 - 12:04 8 Dec - 12:04

Vrouwen zijn niet langer zielige slachtoffers in films. Voor hoofdredacteur Parlato is dat te bedreigend.

De echte helden in de Hollywood-films van het afgelopen jaar waren vrouwen. En dat is niet gebruikelijk in de Verenigde Staten, schrijft A.O. Scott in een lang artikel voor het magazine van de New York Times.

Gebrek aan machismo in zijn recensies, was zelfs de reden voor het ontslag van filmcriticus Michael Calleri van The Niagara Falls Reporter. Calleri’s nieuwe hoofdredacteur wilde geen recensies lezen over films waar vrouwen de alfarol spelen en mannen ondergeschikt zijn. Hoofdredacteur Frank Parlato had vooral moeite met de film Snow White and the Huntsman, een moderne bewerking van het bekende sprookje van Grimm. In de film is Sneeuwwitje een daadkrachtige vrouw, die niet voor een gewapend conflict terugdeinst. Volgens Parlato kenmerkend voor “a Hollywood agenda of glorifying degenerate power women and promoting as natural the weakling, hyena-like men, cum eunuchs.”

Dit jaar zijn inderdaad veel films uitgekomen met actieve vrouwen in de hoofdrol, schrijft Scott, die zelf filmrecensies voor de New York Times schrijft. Voor de meeste filmliefhebbers is dit een verfrissende vernieuwing, maar voor Parlato vormen sterke vrouwen blijkbaar zo’n bedreiging dat er niet eens over geschreven mag worden in zijn krant.

(Foto: Snow White and the Huntsman)

Plaats een reactie