'Nederlandse cultuursector wordt gesloopt'

The New York Times  | 30 January 2013 - 08:3030 Jan - 08:30

New York Times kritisch over het bezuinigingsbloedbad in Nederland waar hele orkesten, musea en dansgezelschappen zijn opgeheven.

Het Theater Instituut Nederland, museum, bibliotheek, geheugen van het toneel en bron voor 300 jaar Nederlandse taalgeschiedenis, is op 1 januari gesloten. Het TIN krijgt geen subsidie meer. De New York Times legt uit waarom dat erg is. De Amerikaanse krant schrijft uitgebreid over de zware bezuinigingen op kunst en cultuur in Nederland en de gevolgen voor de toekomst. “Het is een bloedbad”, zegt Jeroen Bartelse van de Raad voor Cultuur in de New York Times.

Deskundigen vrezen dat de bezuinigingen, die hele musea, orkesten, dansgezelschappen, kennisinstituten en andere culturele organisaties doen verdwijnen, tot gevolg hebben dat er geen talentontwikkeling meer plaats zal vinden. Geïnterviewde leiders van gezelschappen en orkesten vertellen hoe pijnlijk ze het vinden om tientallen getalenteerde dansers en musici te moeten ontslaan.

The New York Times gaat in op het politieke klimaat in Nederland. De bezuinigingen die nu worden uitgevoerd, zijn getroffen door het minderheidskabinet Rutte I dat een zeer negatief beeld schilderde van kunstenaars en cultuurliefhebbers. Ze werden neergezet als subsidieverslaafd en lui. Anne Demeester, leider van De Appel, zegt in de New York Times dat ze heel teleurgesteld is over de demoralisernde retoriek van het eerste kabinet Rutte. It’s hard to say why they felt a need to use this very vile, very poisonous kind of critique. If you introduce such sweeping budget cuts, there’s no reason to also rhetorically demoralize the sector.”

(Het Metropole Orkest op Lowlands. Foto van Anne Helmond)

Plaats een reactie

Dutch Arts Scene Is Under Siege& (The New York Times)