Japanse popster bestraft omdat ze een vriend heeft

Jezebel  | 11 February 2013 - 09:0511 Feb - 09:05

Minami Minegishi scheert haar hoofd kaal en doet op YouTube boete omdat ze verliefd is op een jongen. 4 miljoen fans kijken.

Minami Minegishi is een Japanse popster. De 20-jarige vrouw is lid van de girl band AKB48 en wereldberoemd in Japan. Ze heeft een vriend en dat is streng verboden binnen de band. Onlangs werd Minegishi ‘betrapt’ toen ze ‘s ochtends het huis van haar vriend verliet.

Minami Minegishi werd door het management van de band, die uit 90 leden bestaat, gedwongen om publiekelijk haar verontschuldigingen aan te bieden voor haar misstap. De popster scheert haar hoofd kaal om zichzelf te straffen en vertelt in tranen op YouTube dat ze een grote fout heeft gemaakt. De video wordt 4 miljoen keer bekeken. Tijdens een live concert verontschuldigt Minegishi zich nog een keer.

De verontwaardiging en openbare boetedoening is kenmerkend voor de verhouding tussen de seksen in Japan, schrijft The Atlantic. Alan Shirahama, Minegishi’s vriend en eveneens een popster, wordt niet gestraft. Zijn manager laat weten dat Shirahama’s liefdesleven privé is.

Volgens The Japan Times is binnen de ‘idool cultuur’ van de Japanse popmuziek waar band worden geleid als fabrieken (hoe dat werkt, beschrijft The New Yorker in het artikel Factory Girls) geen ruimte voor zelfstandige vrouwen. Van de vrouwelijke popsterren wordt een bepaald beeld gecreëerd. Ze moeten voldoen aan de fantasieën van zowel vrouwelijke als mannelijke fans en moeten altijd ‘beschikbaar’ zijn. Voor vrouwelijke fans betekent dat vooral dat ze sterren kunnen ontmoeten en dat sterren op hen lijken. Voor mannen gaat het om seksuele beschikbaarheid. Het hebben van een relatie doorbreekt die illusie en is daarom streng verboden.

(Screenshot uit de video van Minami Minegishi)

Plaats een reactie