Simon Schama verheugt zich op weerzien met "oude vrienden" in het Rijksmuseum

Financial Times  |  1 April 2013 - 11:40 1 Apr - 11:40

Lofrede op het Rijksmuseum in de Financial Times.

Over 13 dagen gaat het Rijksmuseum weer open. De Britse historicus Simon Schama schrijft in de Financial Times hoe hij zich daar op verheugt. Schama, die is gespecialiseerd in de geschiedenis van Nederland en België, heeft de schilderijen van Gabriël Metsu, Adriaen Coorte, Rembrandt, Jan Steen en de vele andere oude meesters in de collectie van het Rijksmuseum, tien jaar lang gemist.

In een knap stuk, waarin Schama de Nederlandse politieke historie verbindt met de kunstgeschiedenis, maakt de cultuurhistoricus duidelijk wat het belang is van het Rijksmuseum. Het museum weerspiegelt de Nederlandse geschiedenis in al haar aspecten, aldus Schama, en met de heropening geeft het de geschiedenis weer terug aan de Nederlanders. In het licht van de abdicatie van Beatrix en het aanbreken van een nieuw tijdperk met een nieuwe koning kan de heropening van het Rijksmuseum volgens Schama fungeren als een “zachte daad” van herwonnen nationalisme.

In een tweede stuk in de zakenkrant gaat architectuurcriticus Edwin Heathcote in op de architectuur van het Rijksmuseum.

(Foto van Melissa Toledo)

Plaats een reactie