Journalistieke fouten na de bomaanslag op de Boston Marathon

Slate  | 16 April 2013 - 13:0516 Apr - 13:05

Weet wat je tweet tijdens een nationale crisis.

Twitter is een handig journalistiek medium. Het is snel en laagdrempelig. Maar die snelheid en laagdrempeligheid zijn soms gevaarlijk voor journalisten, schrijft Jeremy Stahl in Slate.

Stahl, die het Twitteraccount van Slate beheert, geeft collegajournalisten tips voor het twitteren in tijden van nationale crises. Ten eerste moeten media hun automatische feed uitzetten zodat automatische updates over trivialer nieuws niet meer verschijnen. Politieke commentatoren moeten zich volgens Stahl onthouden van grappen en cynisme. Als er doden zijn gevallen, is politiek opportunisme uit den boze. Stahl geeft verschillende voorbeelden van politiek getinte tweets (die inmiddels zijn gedelete) over het geweld in Boston.

Zomaar bronnen retweeten is ook onverstandig. Eigenlijk moet alleen geverifieerde informatie verspreid worden door twitterende media en journalisten omdat anders feitelijke onjuistheden en vergissingen de status van waarheid krijgen. Twitteraars die voor een krant of andere medium werken, moeten er ook rekening mee houden dat persbureaus fouten maken. Checken en blijven checken of tweets niet herroepen worden, is het devies. En tot slot: maak mensen die foute informatie hebben getweet of geretweet niet belachelijk. Over vijf minuten kun jij de volgende zijn die een onjuistheid de wereld instuurt.

(Hulpverleners aan het werk na de bomaanslagen op de Boston Marathon. Foto van Aaron Tang)

Plaats een reactie