Beieren wil een "Lex Gurlitt"

Die Zeit  | 24 November 2013 - 15:0524 Nov - 15:05

Een nieuwe wet, die verjaring van de onrechtmatig aankoop van roofkunst uitsluit, moet voorkomen dat bij nieuwe vondsten van kunstschatten de erfgenamen achter het net vissen.

In de Münchener flat van de 80-jarige Cornelius Gurlitt, zoon van Hitlers kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, zijn 1.400 zeldzame en kostbare schilderijen aangetroffen. Voor een deel betreft het roofkunst, kunstwerken die tijdens het nazitijdperk zijn afgenomen van Joden. Hoe nabestaanden en andere erfgenamen de gestolen kunstwerken van hun gestorven familieleden terugkrijgen, is onduidelijk. Gurlitt wil alle kunstwerken houden en eventuele claims zijn waarschijnlijk verjaard.

Winfried Bausback, de minister van Justitie van Beieren, wil dat er een wet komt die bepaalt dat kunstaankopen die te kwader trouw zijn gebeurd tijdens de periode dat Hitler aan de macht was niet onder de verjaringsclausule vallen. Het moet voor erfgenamen altijd mogelijk zijn om het bezit van ouders, (over)grootouders en andere familieleden terug te krijgen. Als zo’n wet er al was geweest, was er geen juridische chaos ontstaan rondom de spectaculaire kunstvondst in Gurlitts appartement.

Plaats een reactie