Grootmoeder ontwerpt sneakers

The Chromologist  |  1 september 2016 - 18:52 1 sep - 18:52

Esther Mahlangu is 81 jaar oud en een van de laatste bewakers van de tradities van het Zuidafrikaanse Ndebele volk. Haar vaardigheden als kunstenaar trekken wereldwijd niet alleen de aandacht van galeries maar ook van bedrijven als BMW, British Airways en het Zweedse schoenenmerk Eytys.

Het zijn niet langer alleen artiesten als Drake en Run DMC die worden gevraagd om hippe schoenen te ontwerpen. Het Zweedse schoenmerk Eytys produceert nu sportschoenen die zijn ontworpen door de 82-jarige Esther Mahlangu.

Mahlangu is een van de laatsten die het traditionele ambacht van de Ndebele nog beheerst. En verbluffend goed ook: over de hele wereld staan galerieën te springen om haar werk met kleurrijke patronen te mogen exposeren.

Bij de Ndebele zijn het traditioneel de vrouwen die uit de losse hand de exterieurs van huizen beschilderen. Rond de puberteit worden meisjes gedurende drie maanden afgezonderd en leren ze het vak van oudere vrouwen.

Ze schilderen complexe patronen met natuurlijke pigmenten uit de omgeving zoals roet, kalkwit en oranjeachtig oker.

Esther Mahlangu, geboren in 1935 in Middelburg dat zo’n 160 kilometer ten noordoosten van Johannesburg ligt, leerde het vak ook op deze traditionele wijze. Toen ze door een museum werd uitgenodigd besloot ze van de traditie af te wijken en de aanwezige industriële verf te gebruiken.

Het levert prachtige grafische voorstellingen op in uitbundige kleuren die wereldwijd worden verkocht.

Inmiddels ontwerpt Mahlangu ook speciale flessen voor het wodka-merk Belvedere. Een deel van de opbrengsten daarvan gaat naar de bestrijding van HIV/Aids in Zuid-Afrika.

Eind oktober opent in het British Museum een grote tentoonstelling over Zuid-Afrikaanse kunst, waar Esther Mahlangu aanwezig zal zijn.

Hier een filmpje van ArtAfrica ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag:

Foto: Travys Owen/Eytys

Plaats een reactie