Het culturele centrum van de wereld

The Metropolitan Museum  | 19 september 2016 - 08:0019 sep - 08:00

Niet alleen Joden, Moslims en Christenen, maar mensen van alle gezindten trokken vanuit de hele wereld naar Jeruzalem in de periode 1000 – 1400. Volgende week opent in New York de eerste grote tentoonstelling over Jeruzalem in de Middeleeuwen, die laat zien hoe bepalend de Heilige Stad is geweest voor de culturele ontwikkeling wereldwijd.

Jeruzalem wordt vaak omschreven als de stad van de drie grote religies, maar daarmee wordt een belangrijke impuls van onze culturele ontwikkeling onderbelicht. Van over de hele wereld trokken kunstenaars, dichters, wetenschappers en pelgrims in de Middeleeuwen naar de Heilige Stad in het Midden-Oosten.

Perzen, Turken, Grieken, Syriërs, Armeniërs, Kopten, Indiërs, Chinezen en Europeanen bevolkten de straten en brachten hun gedachtengoed, kennis en kunde samen in het Middeleeuwse Jeruzalem dat zo, ondanks de aardbeving van 1033 en de veldslagen tijdens de Kruistochten, uitgroeide tot het culturele centrum van de wereld.

Door de levendige uitwisseling van kennis en cultuur werd Jeruzalem een spirituele plek waar prachtige werken ontstonden, maar waarover ook tal van werken werden gemaakt door mensen die de stad nooit bezocht hebben.

Over deze Middeleeuwse periode stelde het onvolprezen Metropolitan Museum in New York een unieke tentoonstelling samen onder de titel Jerusalem 1000-1400, Every People Under Heaven, met zo’n 200 meesterwerken, afkomstig uit 60 collecties.

Dit filmpje toont alvast enkele hoogtepunten die zo verleidelijk zijn dat je er een reis naar New York voor zou willen boeken:

De tentoonstelling in The Met opent op 26 september en loopt tot 8 januari 2017.

Plaats een reactie