Tsundoku: boeken kopen die je nooit zal lezen

Quartz  | 25 October 2016 - 08:0025 Oct - 08:00

Het is voor veel mensen een herkenbaar fenomeen: de onbedwingbare aandrang om boeken te kopen, ook al weet je dat je ze nooit zal lezen. De Japanners hebben er een woord voor, schrijft Quartz.

Tsundoku is het Japanse woord voor de opstapeling van boeken die je nooit zult lezen. Het begrip is een samenvoeging van ‘tsunde’, dat ‘opstapeling betekent en ‘oku’ dat zoiets betekent als ‘voor een tijdje laten liggen’.

Het begrip ontstond eind 19e eeuw als woordspelletje. Het Japanse woord ‘doku’ betekent ‘lezen’ en aanvankelijk was het begrip dan ook ‘tsundedoku’, maar omdat dat niet zo makkelijk bekt werd het verhaspelt tot ‘tsundoku’.

Het verschijnsel is zo wijd verbreid dat op het sociale netwerk Goodreads zelfs een sectie bestaat die Book Buying Addicts Anonymous heet. Lezers delen daarop hun gevoelens van schuld en schaamte over de boeken die ze kopen en die vervolgens ongelezen liggen te verstoffen.

Zoals de Britse schrijfster Jeanette Winterson ooit schreef: “Het verzamelen van boeken is een obsessie, een bezigheid, een ziekte, een verslaving, een fascinatie, een absurditeit, een noodlot. Het is geen hobby. Zij die het doen moeten het doen”.

Foto: FaceMePls

Plaats een reactie