Film: 'Les Chevaliers Blancs'

4 November 2016 - 15:50 4 Nov - 15:50

Een goed doel, goede bedoelingen, het goede doen: het lijkt op elkaar maar het een volgt niet automatisch uit het andere. Het verhaal van de ngo Arche de Zoë heeft de gemoederen in Frankrijk zeer bezig gehouden. De missie van deze humanitaire instelling was om Afrikaanse adoptiekinderen onder te brengen in Franse gezinnen. Toen de directeur en zijn geliefde zo ver gingen dat ze 103 kinderen uit Tsjaad wilden halen met een door de potentiële adoptie-ouders betaalde reddingsoperatie, greep het Tsjadische leger in. Het was niet helemaal duidelijk of de kinderen wel wezen waren of anderszins in aanmerking kwamen voor adoptie. De aanklacht sprak van ontvoering van de kinderen, de publieke opinie over ‘neokoloniale misdaad’.

Regisseur Joachim Lafosse is een ‘anti-romanticus’, volgens de Franse krant Le Temps. Hij heeft een voorkeur voor sterk maatschappelijk betrokken onderwerpen. Het verhaal van de Arche de Zoë ligt aan de basis van zijn film Les Chevaliers Blancs, die nu door Movies that Matter naar Nederland is gehaald.

‘Hij probeert het publiek geen objectieve waarheden te verkopen maar kiest voor een absolute neutraliteit. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, en de vrijwilligers van de ngo komen over als integer maar niet opgewassen tegen de omstandigheden en verblind door hun eigen goede bedoelingen’ schrijft Paris Match. ‘Opnieuw duikt Lafosse in het grijze gebied van manipulatie en morele ambiguïteit waarin zoveel van het leven zich afspeelt. Deze goed gemaakte studie van een geval van verkeerd groepsdenken heeft minder dramatische kracht dan zijn vorige (A perdre la raison) maar is boeiend genoeg om hem lang in de bioscopen te laten draaien’ vindt de Hollywood Reporter.

De directeur van de ngo die in de film Move for Kids heet, is het belangrijkste personage in de film. ‘Het talent van Vincent Lindon laat je moeiteloos geloven in de goeroe-achtige autoriteit van dit personage dat in eerste instantie een figuur is die mensen in beweging kan krijgen, maar vervolgens een rare, om niet te zeggen gestoorde figuur’ schrijft Le Figaro. ‘Het is aan de kijker om te besluiten wat hier is gebeurd. Lafosse houdt zich aan een zo exact mogelijke waarneming, hij hanteert de scalpel in volstrekte neutraliteit. De film zet meer aan tot nadenken dan dat emotie of empathie wordt opgewekt.’

De film Les Chevaliers Blancs is van 6 tot en met 29 november door heel het land te zien als onderdeel van Movies that Matter On Tour. Kijk voor alle data en deelnemende theaters op de website van Movies that Matter.

Plaats een reactie