De verlaten droomhuizen van Polen

Vice  | 29 November 2016 - 08:0029 Nov - 08:00

Er wonen momenteel zo’n 9,5 miljoen Polen in de VS. Velen daarvan zijn afkomstig uit de arme streek Podhale, die pal onder Krakau tegen de Tsjechische grens ligt, aan de voet van het Tatra-gebergte. Na de val van de muur vertrokken ze naar Amerika, op zoek naar een beter leven.

Een aantal van de emigranten begon nog voor hun vertrek aan de bouw van een huis in Podhale, in de hoop genoeg geld te verdienen om later terug te kunnen keren. Om allerlei redenen gebeurde dat niet en daardoor zijn veel van deze dromen onafgebouwd gebleven.

Fotograaf Natalia Dolgowska woont inmiddels in Warschau, maar is geboren in Zakopane, de grootste stad van Podhale. Vorig jaar reisde ze naar haar geboortestreek om de leegstaande huizen te fotograferen. Die beelden combineerde ze voor de serie It is all America met foto’s van het nieuwe leven in de VS, die emigranten aan achtergebleven familieleden en kennissen hebben gestuurd.

“Ik was altijd al jaloers op vrienden met familie in Amerika”, zegt Dolgowska, “op hun plastic kerstbomen, hun kauwgum en hun hippe sneakers”.

Foto: Natalia Dolgowska/Vice

Plaats een reactie