Naar de film? Eerst het volkslied!

The Straits Times  |  1 December 2016 - 08:00 1 Dec - 08:00

Het Hooggerechtshof van India heeft bepaald dat binnenkort alle bioscopen in India het volkslied moeten spelen, voordat de voorstelling begint. Dit schrijft The Straits Times uit Singapore.

Binnen tien dagen is het zover. Dan zullen alle ruim 12000 bioscopen van India klaar moeten zijn om voorafgaand aan elke filmvertoning Jana Gana Mana, zoals het Indiase volkslied heet, te laten klinken. Tegelijk zal de Indiase driekleur op het scherm te zien moeten zijn.

“Burgers dienen het volkslied en de vlag te respecteren”, aldus het Hooggerechtshof. “Bij het afspelen van het volkslied dient iedereen eer en respect te tonen, dat bevordert het gevoel van patriotisme en nationalisme”. Het is verboden om het volkslied aan te wenden voor commerciële doeleinden.

Een formeel correcte versie van Jana Gana Mana duurt een minuut; een snellere versie met alleen de begin- en slotregels duurt 20 seconden.

De tekst van het volkslied werd al in 1911 geschreven door Rabindranath Tagore, Nobelprijswinnaar voor de literatuur in 1913, die vermoedelijk ook de muziek schreef. Pas in 1950 besliste het Indiase parlement dat Jana Gana Mana de nationale hymne zou worden.

De beginregels luiden:
Jana-gaṇa-mana adhināyaka jaya he
Bhārata bhāgya vidhātā

(Gij zijt de heerser over de geest van alle mensen,
Gij beschikt over het lot van India)

Deze lange versie van het Indiase volkslied werd in 2006 door het Indiase Ministerie van Cultuur verspreid bij de viering van 50 jaar onafhankelijkheid:

Foto: Bo Nielsen

Plaats een reactie