De maffiabaas is een kunstliefhebber

ArtnetNews  | 17 februari 2017 - 07:0017 feb - 07:00

De politie kwam de schilderijen op het spoor in de Zuid-Italiaanse stad Reggio di Calabria. Raadpleging van de landelijke database van gestolen cultuurgoederen leidde de politie naar Gioacchino Campolo, een maffiose zakenman die nauw samenwerkte met de maffiaclans Camorra en ’Ndrangheta.

Campolo, ook wel bekend als de ‘Koning van de Videopoker’, vanwege de gemanipuleerde gokkasten die hij exploiteerde, werd in 2011 tot achttien jaar huisarrest veroordeeld voor onder meer afpersing en zijn banden met de maffia.

Campolo investeerde zijn crimineel verworven vermogen van zo’n 320 miljoen euro in veertig huizen in Parijs, Rome, Milaan en Reggio di Calabria en in een grote kunstcollectie.

De autoriteiten namen twee jaar na zijn veroordeling 125 werken uit die collectie in beslag, met daaronder werken van Dalí, Giorgio de Chirico en Lucio Fontana. Ze vervielen aan de staat en worden nu permanent geëxposeerd in het cultuurpaleis van Reggio.

Aan deze tentoonstelling, die Van Schaduw tot Licht is gedoopt, kunnen binnenkort waarschijnlijk dus weer veertien nieuwe werken worden toegevoegd.

Dit is een Italiaans filmpje over de collectie in Reggio di Calabria:

Plaats een reactie