Maandagochtendblues

Open Culture  | 20 maart 2017 - 07:0020 mrt - 07:00

Het is maandagochtend, tijd om aan het werk te gaan. Geen zin? Sleur? Herhaling? Vervelend? Weet je wie het pas echt zwaar had? Sisyphus. Dit Oscar-genomineerde animatiefilmpje uit 1974 laat dat op fraaie wijze zien.

Sisyphus was de koning van Korinthe die volgens de Griekse mythologie vanwege zijn zelfverheerlijking, sluwheid en bedrog door de goden werd veroordeeld een zware steen tegen een berg op te rollen. De steen rolde telkens naar beneden zodat Sisyphus steeds opnieuw met zijn zinloze taak moest beginnen. Vandaar onze term sisyphusarbeid voor zinloos, geestdodend werk.

De grote Franse schrijver en filosoof Albert Camus (1913-1960) nam de Griekse mythe in 1942 tot uitgangspunt voor zijn essay De mythe van Sisyphus, waarin hij betoogt dat het leven zinloos is maar dat de mens daar niet aan toe wil geven en zijn eigen zingeving schept.

Dit gegeven inspireerde de Hongaarse vormgever en animator Marcell Jankovics (1941) tot de korte animatiefilm Sisyphus, die in 1974 een Oscarnominatie kreeg. In dikke, zwarte lijnen schetst Jankovics het lot van Sisyphus, die steeds kleiner wordt naarmate hij de top van de berg bereikt, terwijl de steen steeds groter wordt. Tegelijkertijd maakt de soundtrack zijn inspanningen uiterst voelbaar.

Plaats een reactie