Gestolen Van Goghs weer te zien

360 Magazine  | 20 maart 2017 - 16:0020 mrt - 16:00

Twee werken van Vincent van Gogh die in 2002 werden gestolen, zijn vanaf morgen weer te zien in het Amsterdamse Van Gogh Museum. 360-redacteur Pieter van den Blink las de reacties van de internationale pers op de inbraak, die slechts 90 seconden duurde.

Alleen in het Louvre is die dag een zucht van verlichting geslaakt, naar het schijnt. Op 7 december 2002, volgens de annalen van het KNMI een bewolkte dag met temperaturen net onder het vriespunt, werden op klaarlichte dag twee schilderijen van Vincent van Gogh gestolen uit het museum met zijn naam in Amsterdam. Het Van Gogh Museum had net een megasucces gehad met de tentoonstelling Van Gogh en Gauguin, en maakte zich onder leiding van de eerste buitenlandse directeur, de Ier John Leighton, op voor de viering van Van Gogh’s honderdvijftigste geboortejaar. In de 90 seconden die de inbraak volgens de beveiligingscamera’s duurde, kwam dat allemaal in een ander licht te staan. De schade werd vermeerderd met vernedering, doordat in de tuin van het museum een ladder, een lap stof en een stuk touw werden gevonden. Meer was niet nodig geweest om de op diverse manieren beveiligde kunsttempel te ontheiligen.

Het Louvre was bijna een eeuw lang het lachertje van de musea geweest, sinds een man zich op een mooie avond in 1911 in het museum had laten insluiten en naar buiten was gewandeld met de Mona Lisa onder z’n arm. Twee jaar bleef La Gioconda onvindbaar, totdat de dief trachtte haar te verkopen. Die afgang, zo voelde men in Parijs, werd hier geëvenaard, zo niet overtroffen.

‘Hollandse Meesters’
Hier waren duidelijk ‘Hollandse meesters’ aan het werk geweest, schreef The New York Times, en dat was niet de enige grap die Leighton en de zijnen zich moesten laten welgevallen. De Sunday Herald opperde dat het misschien de Pink Panther geweest was die via het dak naar binnen was geslopen. Even leek het met een sisser af te lopen, toen de politie op Nieuwjaarsdag 2003 twee mannen arresteerde wegens afpersing van het museum. Maar dat bleek ‘een uit de hand gelopen nieuwjaarsgrap’. De mannen maakten deel uit van een Groningse vriendengroep die elk jaar op 1 januari in de krant proberen te komen. Met de roof hadden zij niets te maken. De Irish Times kon weinig anders dan het ‘perfecte Nederlands’ van landgenoot Leighton prijzen, toen hij op televisie verscheen om een losgeld van 100.000 euro uit te loven voor wie de doeken onbeschadigd zou terugbezorgen. Niemand die daarin geloofde.

De Canadese Globe and Mail was de enige die relativeerde: ‘Volgens Interpol gaat alleen in de drugs- en wapensmokkel meer geld om dan in de handel in gestolen kunst, ruim 7 miljard dollar per jaar. Onder meer worden nog vermist: 250 werken van Chagall, 271 Miro’s en niet minder dan 355 Picasso’s.’ Desalniettemin rekende de FBI de diefstal van de twee Van Gogh’s ‘tot de top tien van kunstdiefstallen’, schreef The Daily Mirror .

En nu zijn ze terug, gevonden in een kluis van de Gomorra bij Napels. ‘De kinderen zijn thuis’, sms-te een kapitein van de Guardia di Finanza aan zijn meerdere, schrijft de Corriere della Sera in een prachtige reconstructie van de veertienjarige zwerftocht van de twee doeken. Vanaf 21 maart zijn de doeken weer te zien in het Van Gogh.

Foto: De teruggevonden werken. – © Reuters / Ciro De Luca

Plaats een reactie

360 Magazine