Berlijn bouwt een muur voor de muur

Artnet  | 13 april 2017 - 16:0013 apr - 16:00

Restanten van de Berlijnse muur worden zo ernstig beschadigd door toeristen dat het gemeentebestuur heeft besloten om in de zomer van 2018 een beschermende muur voor de oude muur te zetten. Dit schrijft Artnet.

De Berlijnse muur werd in 1961 door de Russen gebouwd om de vlucht van onderdanen uit de communistische heilstaat te voorkomen. Op 9 november 1989 ‘viel’ de muur, dat wil zeggen: de grensovergangen gingen open. Een jaar later werden grote delen van de gehate muur afgebroken, maar verschillende delen werden intact gelaten en zijn sindsdien historisch erfgoed.

Op een deel van de overgebleven muur, aan de voormalige oostkant in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg, werden in 1990 muurschilderingen aangebracht door 118 kunstenaars uit 21 landen. Die vallen ten prooi aan de 3,5 miljoen toeristen die er jaarlijks naar komen kijken.

Mensen krassen hun initialen in de muur, brengen graffiti aan over de muurschilderingen en in het ergste geval wordt geprobeerd stukken uit de muur te hakken om mee naar huis te nemen als souvenir. Berlijn is er klaar mee.

Voor het bedreigde deel komt een traliewerk te staan, bordjes in meerdere talen moeten vandalisme voorkomen en de politie zal scherper toezicht gaan houden. In het verleden zijn al verschillende mensen aangehouden en berecht voor vandalisme.

Foto: jobelina

Plaats een reactie