Het is heerlijk om een Slechte Oma te zijn

360 Magazine/The Sunday Times  | 21 april 2017 - 07:0021 apr - 07:00

Niet roken en drinken in het bijzijn van je kleinkinderen? Onzin, vindt journaliste Lynn Barber: van haar krijgen ze een opvoeding die ze nooit zullen vergeten.

Ik geloof niet dat er in mijn jeugd zoiets bestond als Moederdag, of in ieder geval niet bij ons thuis. Mijn ouders hadden het niet zo op sentimenteel gedoe, of op feestdagen. Maar toen ik eenmaal zelf kinderen had viel er niet langer te ontkomen aan deze gruwel. Ze kwamen thuis van de peuterklas met een of ander afschuwelijk, hartvormig kaartje en vertelden vol trots dat ze er een hele week aan hadden gewerkt. Dan zei ik snibbig: ‘Weten ze daar niets beter te verzinnen? Kunnen ze jullie niet leren rekenen of zo?’ Waarop de kinderen huilend naar papa gingen en ik me gedwongen zag te zeggen: ‘Sorry, sorry, ik maakte maar een grapje.’ Ik zette de monsterlijke kaarten op de schoorsteenmantel, waar ze een paar weken stonden te verstoffen.

Maar wat nog veel en veel erger was, was dat mijn schoonmoeder écht aan Moederdag hechtte, wat aanleiding was tot vele tranen en driftbuien. Ik had niet alleen tot taak de kinderen achter hun broek te zitten om een kaartje voor oma te maken, maar ook nog eens om mijn man achter de vodden te zitten om iets voor haar te kopen, en venijnig te sissen: ‘Met bloemen van de benzinepomp kom je er niet!’ En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, kregen onze dochters, toen ze respectievelijk vier en zes waren, een glanzend wit T-shirt van haar, met de opdruk: ‘I love my granny’. Ik probeerde alle gebruikelijke trucjes, maar uiteindelijk wist ik ze alleen maar zo gek te krijgen die met Moederdag aan te trekken door ze elk vijf pond te geven. Dat was het moment waarop ik zwoer nooit oma te worden.

Maar goed, nu is het er dan toch van gekomen – het gaat min of meer vanzelf als je kinderen hebt en maar lang genoeg wacht – en zo erg is het allemaal niet. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie