Pastoor opgegeten door krokodil?

Snopes  | 16 mei 2017 - 07:0016 mei - 07:00

Meerdere Afrikaanse en internationale boulevardbladen meldden afgelopen weekend dat een Zimbabwaanse pastoor werd aangevallen en opgegeten door drie krokodillen toen hij in een Zuid-Afrikaanse rivier aan gelovigen probeerde te demonstreren hoe Jezus over het water liep.

Pastoor Jonathan Mtethwa had zijn congregatie meegetroond naar een rivier die plaatselijk bekend staat als Crocodile River om daar zijn Jezusgelijke kunsten te vertonen. Helaas voor hem werd hij gegrepen door drie krokodillen en volledig verorberd. Het enige wat nog resteerde van de pastoor waren zijn sandalen en onderbroek die kwamen bovendrijven, aldus een geestelijke die getuige was van het drama.

Zimbabwe Today bracht het verhaal als eerste op 24 maart en dit weekend volgde The Daily Post, waarna wereldwijd tal van kranten en social media het bericht overnamen. Bij de Amerikaanse factchecker Snopes begon een belletje te rinkelen, want het verhaal lijkt nogal op een soortgelijk incident dat in 2016 de internationale rommelpers haalde.

Snopes wijst op disclaimers in zowel Zimbabwe Today als The Daily Post waarin wordt gesteld dat ze berichten ongecensureerd én ongecontroleerd overnemen. Daarnaast vindt Snopes het opmerkelijk dat de namen van de pastoor, zijn congregatie en de locatie bekend zijn, maar dat er behalve ongewijzigde herpublicaties van het bericht nergens iets over de gebeurtenis te vinden is.

Zo makkelijk en snel verspreidt nepnieuws zich dus wereldwijd. En net zo eenvoudig is het om een dergelijk bericht als nepnieuws te ontmaskeren.

Foto: Darren Glanville

Plaats een reactie