De bizarre bouwsels van Libanon

Middle East Eye  | 19 mei 2017 - 07:0019 mei - 07:00

Ze verdienen veel geld in Nigeria en dat laten ze thuis in Libanon graag zien: welkom in het plaatsje Miziara, waar bizarre villa’s worden gebouwd.

In het noorden van Libanon, op twee uur rijden van Beiroet, ligt het plaatsje Miziara. Volgens de loco-burgemeester werkt 80 procent van zijn dorpelingen in Nigeria omdat daar veel meer geld te verdienen valt dan in Libanon.

De Libanese expats werken in West-Afrika in uiteenlopende sectoren: telecommunicatie, olie, bouw en handel, en het geld dat ze verdienen tonen ze graag aan het huisfront in de vorm van uitzinnige villa’s. ‘Met een groot huis laat je hier zien dat je rijk en succesvol bent,’ aldus de loco-burgemeester.

Dus bouwde zijn neef, rijk geworden in de Nigeriaanse olie, een marmerpaleisje van tweeduizend vierkante meter met dertig kamers voor 20 miljoen dollar. Niet dat hij er ooit is, maar dat is dan ook niet zozeer de bedoeling: de show is belangrijker dan het gebruik.

De meeste villa’s in Miziara staan het grootste deel van het jaar leeg. Zo ook het ‘vliegtuighuis’, dat in de jaren zeventig werd gebouwd. De twee verdiepingen staan te verstoffen, want de eigenaren wonen in Australië.

Libanon telt slechts 4 miljoen inwoners, maar er wonen ruim tien miljoen Libanezen elders in de wereld. Hun uitgaven in Libanon maken maar liefst 16 procent uit van het Libanese Bruto Nationaal Product.

Volgens het IMF vloeide de afgelopen tien jaar zo’n 7 miljard dollar van het buitenland naar Libanon, en met die afdracht scoort het land wereldwijd het hoogst per hoofd van de bevolking.

Plaats een reactie