Een metrokaart van het Romeinse Rijk

Sasha Trubetskoy  | 19 June 2017 - 16:0019 Jun - 16:00

Het kostte hem nogal wat zoek- en speurwerk, maar eindelijk heeft Sasha Trubetskoy het voor elkaar. Hij bracht alle wegen van het Romeinse Rijk in kaart alsof het een metroplattegrond betreft.

Metrokaarten hebben de wonderlijke eigenschap om geografische ruimte te versimpelen en inzichtelijk te maken. En dat is precies de reden waarom ontwerper en economiestudent Sasha Trubetskoy de wegen van het Romeinse Rijk op haar hoogtepunt, toen het zich uitstrekte van Groot-Brittannië tot het Midden-Oosten, in kaart bracht als betrof het moderne metrolijnen.

In de aantekeningen bij zijn publicatie schrijft hij dat een voettocht van Rome naar Byzantium ongeveer twee maanden duurde tijdens de zomer. Met een paard duurde het een maand. Uiteindelijk was een reis per schip het snelst en ook het goedkoopst, maar om de eenvoud van de kaart te behouden heeft Trubetskoy de vaarroutes achterwege gelaten.

Trubetskoy is gek van data en kaarten. Op zijn website brengt hij allerlei allerlei gegevens in kaart, zoals wat de grootste Russische metropolen zijn; wat de meest noordelijk gelegen steden op aarde zijn; hoe ver Hawaï van de dichtstbijzijnde landmassa ligt of hoe groot de poolcirkel is vergeleken met andere plekken op aarde.

null

null


Plaats een reactie