Een Nederlander in New York

Ephemeral New York  |  6 July 2017 - 07:00 6 Jul - 07:00

In 1979 arriveerde radio-officier Peter van Wijk met zijn Nederlandse koopvaardijschip in New York. Hij trok de stad in en maakte niet alleen foto’s van trekpleisters als The Empire State Building, maar hij legde ook alledaagse straatbeelden vast, resulterend in een prachtig maar ook wat verwrongen tijdsdocument.

Vandaag de dag wil zo’n beetje iedereen die van stedelijkheid houdt in New York wonen, maar eind jaren zeventig was dat heel anders. Een financiële crisis in 1975 had de stad aan de rand van faillissement gebracht, met grote bezuinigingen op publieke diensten als gevolg.

Meer dan een derde van de politieagenten werd ontslagen en de criminaliteit steeg met 40 procent. Naar schatting 200.000 mensen gebruikten heroïne, de stad telde zo’n 40.000 prostituees en het aantal moorden was in 1980 drie keer zo hoog als nu.

Vanwege de criminaliteit werd New York ‘Fear City’ genoemd. Tussen 1970 en 1980 verliet maar liefst 10 procent van de inwoners de zieltogende stad, waar het afval zich ophoopte in de straten, de metro’s berucht waren vanwege berovingen en grote huizenblokken leeg stonden.

Op de foto’s van Peter van Wijk is niets van die stedelijke misère te zien. Zijn New York ziet er funky, kleurrijk en vredig uit. Het straatbeeld wordt nog niet overheerst door Starbucks, McDonalds en andere winkelketens op iedere hoek, evenmin door Trumpachtige blinggebouwen die nu voor een groot deel de aanblik van Manhattan bepalen.

Foto: Peter van Wijk

Plaats een reactie