Surrealisme in Saoedi-Arabië

Wired  | 12 juli 2017 - 16:0012 jul - 16:00

Ontwerper en fotograaf Ayesha Malik fotografeerde Dhahran Camp, de wonderlijke gemeenschap voor expats in Saoedi-Arabië waar ze opgroeide.

Ayesha Malik is Amerikaanse met Pakistaanse achtergrond, maar ze noemt zichzelf een Aramco. Ze groeide op in Dhahran Camp, een gated community voor expats in Saoedi-Arabië. Dhahran Camp werd in 1933 gebouwd voor buitenlandse werknemers van de Saoedische oliegigant Aramco. Met een productie van 10,5 miljoen vaten olie per dag en een reserve van 260 miljard vaten is Aramco het grootste oliebedrijf ter wereld.

Momenteel wonen er zo’n 10.000 expats in de gemeenschap, op een oppervlak ter grootte van de helft van San Francisco. Dhahran Camp ziet eruit als een Amerikaanse buitenwijk uit de jaren vijftig met alles erop en eraan: tennisbanen, gemillimeterde gazons, zwembaden, bowlingbanen en schoolbussen.

‘De bedoeling was je het gevoel te geven dat je zó vanuit Kansas naar hier kon komen en een comfortabel leven kon leiden,’ zegt Malik. Haar vader kreeg er in 1980 een baan en Malik bracht er 28 jaar van haar leven door. Pas toen ze in 2007 in New York ging studeren aan de Parsons School of Design realiseerde ze zich hoe bijzonder de plek was.

Malik begon Dhahran Camp te fotograferen en op 15 augustus publiceert Daylight Books het resultaat onder de titel ARAMCO: Above the Oil Fields.

Foto: Ayesha Malik

Plaats een reactie