Kaarten van de hel

Atlas Obscura  | 16 juli 2017 - 08:0016 jul - 08:00

De Florentijn Dante Alighieri schreef het literaire meesterwerk La Divina Commedia, ofwel De Goddelijke Komedie, tussen 1308 en 1320. Het epische gedicht inspireerde talloze kunstenaars en denkers om De Hel heel precies in kaart te brengen.

Aan het begin van het epos daalt verteller-schrijver Dante samen met zijn gids Vergilius af naar de diepste diepten van de hel. Bij de ingang hangt de beroemde spreuk ‘Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate’ (Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt).

Dante beschrijft de tocht met ‘wetenschappelijke’ precisie en dat sloeg aan bij kunstenaars, denkers en wetenschappers uit de renaissance die een obsessie voor proportie en maat met hem deelden.

Algauw ontstond er zekere rage om de hel gedetailleerd in kaart te brengen, beginnend met architect en wiskundige Antonio Manetti, die zich in 1529 boog over de vorm en afmetingen. Zo berekende hij dat het vagevuur een doorsnede van 140 kilometer moest hebben:

null

nullUiteraard leidden zijn berekeningen tot wetenschappelijke debatten: wat was de juiste doorsnede van de hel? Wat was de diepte? Zelfs de beroemde Galileo Galilei mengde zich in het debat. In 1588 gaf hij twee lezingen waarin hij de berekeningen van Manetti bevestigde.

Ook andere grootheden uit de renaissance waren gefascineerd door Dantes Hel. Zo maakte Sandro Botticelli, bekend van De Geboorte van Venus, in opdracht een schitterende serie illustraties, waaronder deze:

null

null


Hier vind je nog een aantal hellekaarten uit de zestiende, zeventiende en negentiende eeuw en dit is een hedendaagse versie op de site Florence Inferno.

Foto: Michelangelo Caetani – Doorsnede van de Hel (1855)

Plaats een reactie