360 TV-tip voor vanavond: Volkswagen en de Braziliaanse dictatuur

360 Magazine  | 24 July 2017 - 07:0024 Jul - 07:00

Eind 2014 doken, ver weggestopt in overheidsarchieven, documenten op waaruit bleek dat Volkswagen do Brasil Indústria de Veículos Automotores in de jaren dat Brazilië gebukt ging onder een militaire dictatuur (1964-1985) naar hartelust met dat regime had samengewerkt.

Lastige medewerkers werden bespioneerd, informatie over vakbondslidmaatschap en activiteiten van stakingsleiders (onder meer de latere president Lula) doorgespeeld aan de gevreesde Dienst Politieke en Sociale Orde.

Het is september 2015 als het Openbaar Ministerie in Brazilië overgaat tot vervolging. De aanklacht: misdaden tegen de menselijkheid. Niet alleen had VW haar werknemers aangegeven bij de autoriteiten, er zou ook sprake zijn geweest van opsluiting en marteling van werknemers in de eigen fabriek bij São Paulo.

Onderhandelingen tussen VW en Braziliaanse Justitie volgden. Over afkoop van vervolging, schadeloosstelling en een gedenkteken. Vooralsnog zonder resultaat. De Chef-Historiker van VW die de onderhandelingen voerde en onomwonden over aanvaarding van verantwoordelijkheid sprak, werd eind 2016 ontslagen, en het eigen ‘onafhankelijke onderzoek’ dat VW vervolgens aankondigde, als demonstratie van goede wil, wordt in Brazilië zelf wel gezien als een strategie om de zaak te traineren. Dat gedenkteken is er voorlopig niet.

Die Story im Ersten: Komplizen? – VW und die brasilianische Militärdiktatur
Maandag 24 juli, ARD, 23.25-23.55 uur

Plaats een reactie

360 Magazine