Nederlandse ‘Indiana Jones’ bij CBS

CBS News  | 20 July 2017 - 16:0020 Jul - 16:00

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand, ook wel de ‘Indiana Jones van de kunstwereld’ genoemd, was deze week te zien bij de Amerikaanse televisiezender CBS. Hij vertelde zeker te weten waar de schilderijen van de grootste kunstroof uit de geschiedenis zich bevinden.

In de ochtend van 18 maart 1990 werden dertien meesterwerken gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. De schilderijen, waaronder werken van Rembrandt, Vermeer, Degas en Manet, vertegenwoordigen een waarde van circa een half miljard dollar. Na 27 jaar hebben de FBI en andere speurders nog steeds geen idee van de daders en de verblijfplaats van de schilderijen. Behalve Arthur Brand.

Brand zegt tegen de verslaggever van CBS: ‘Ik ben er 100 procent zeker van dat ze in Ierland zijn. Honderd procent zeker. Geen twijfel mogelijk.’ Volgens Brand zijn de werken in handen van de IRA. ‘IRA-bronnen hebben aan mij en aan mensen die ik ken verteld dat er binnen de IRA al jaren over deze werken wordt gesproken.’

Dit is de CBS-reportage:

Foto: De lege lijst van het schilderij Christus in de storm op het meer van Galilea, het enige zeegezicht dat van Rembrandt bekend is.

Plaats een reactie