Colombia zoekt schatgravers

Bogota Post  | 25 July 2017 - 16:0025 Jul - 16:00

Heb je ambities om schatgraver te worden? Dan is het tijd om af te reizen naar Colombia, want het Zuid-Amerikaanse land is op zoek naar hulp bij de berging van ‘de heilige graal van de scheepswrakken’: het Spaanse galjoen San José. De waarde van de schat aan boord: rond de 3 miljard dollar.

In 1708 was de San José op terugtocht naar Spanje, volgeladen met goud en zilver uit mijnen in Peru en Bolivia. Daarnaast bevatte de lading zeer waarschijnlijk ook munten, edelstenen en juwelen. Het schip werd voor de kust van de Colombiaanse stad Cartagena tot zinken gebracht door de Engelse marine. In 2015 werd het daar door een Colombiaanse onderwaterrobot ontdekt.

Gezien de waarde van de lading bleven juridische claims niet lang uit: Spanje beweert eigenaar van de schat te zijn en het Amerikaanse Sea Search Armada wilt 50 procent van de opbrengst omdat het bedrijf het wrak al in 1981 zegt te hebben gelokaliseerd. Onzin, vindt Colombia; het wrak ligt in onze territoriale wateren.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is nu bezig een internationaal publiek-privaat partnerschap op te zetten om de schat te bergen volgens ‘de hoogste standaarden op wetenschappelijk, technologisch en financieel gebied’, aldus de Bogota Post.

Potentiële schatgravers zullen zelf het risico van de berging moeten dragen, want de Colombiaanse regering gaat niet risicodragend meedoen aan de operatie. Wel wil Santos een museum bouwen waar een deel van de schat aan het publiek wordt getoond: ‘Ons culturele erfgoed is geen commercieel object, maar moet voor de Colombianen zijn.’

Foto: Samuel Scott, De slag bij Cartagena, 28 mei 1708. (Wikimedia Commons)

Plaats een reactie