Het Bureau van J.J. Voskuil integraal voorgelezen in Duitsland

Blog Wolfgang Schiffer  | 11 januari 2018 - 07:3011 jan - 07:30

De Duitse vertaling van Het Bureau, de droge en absurdistische zevendelige romancyclus van J.J. Voskuil over het Meertens Instituut en de voorloper daarvan, wordt vanaf eind januari integraal voorgelezen in Keulen.

Eerder werden in Duitsland al delen van Het Bureau voorgelezen in steden als Leipzig en Münster, maar vanaf 27 januari worden de ruim vijfduizend pagina’s in de vertaling van Gerd Busse integraal voorgelezen in Kultursalon Freiraum in Keulen.

Voskuil (1926 – 2008) publiceerde de droogkomische romancyclus over het ‘zinloze’ werk van zijn alter ego Maarten Koning aan het instituut voor volkscultuur tussen 1996 en 2000. De Duitse vertaling van deel 1 werd in 2012 gepubliceerd en vorig jaar verscheen daar het zevende en laatste deel.

De cyclus is populair in Duitsland. Bij het verschijnen van nieuwe delen vormden zich lange rijen voor de boekwinkels en leden van heuse Büro-fanclubs brengen zelfs bezoekjes aan het daadwerkelijke Meertens Instituut in Amsterdam. In Nederland werden ruim 400.000 exemplaren van de reeks verkocht.

De cyclus wordt in Keulen elk laatste weekend van de maand op zaterdag en zondag voorgelezen en als de belangstelling groot genoeg blijft, zal de hele cyclus worden afgewerkt. ‘Hier vind je meer informatie’:http://verein.freiraum-salon.de, mocht je interesse hebben om de Duitse versie te beluisteren.

Plaats een reactie