William Cromartie groet dagelijks 4000 mensen | Video

The Atlantic  | 12 March 2018 - 07:3012 Mar - 07:30

William Cromartie is in Oakland stationschef voor BART, het metronetwerk in de agglomeratie rond San Francisco. Dagelijks groet hij 4000 mensen persoonlijk en het is hartverwarmend.

Een high five, een handdruk, een omhelzing, een boks, een gesproken groet: Cromartie groet iedereen op eigen wijze. Zo’n vierduizend forenzen worden dagelijks door hem verwelkomd als ze zich naar hun trein haasten.

Cromartie, afgestudeerd aan de Universiteit van Berkeley en voormalig ondernemer, zegt zijn roeping te hebben gevonden. Al twintig jaar reist hij dagelijks in twee uur van huis naar zijn werk. Aanvankelijk zat hij in het hokje van de stationschef, maar dat heeft hij drastisch veranderd.

‘Als je ergens in een hoek zit of in een hokje, dan is dat niet per se omdat iemand je daar heeft neergezet. Jij bent ermee akkoord gegaan in dat hok te zitten. Zodra je je realiseert dat je zelf verantwoordelijk bent, begint alles te veranderen.’

Cromartie staat nu dagelijks bij het toegangspoortje naar het perron en groet elke reiziger persoonlijk. Sommige forenzen reageren aanvankelijk schuchter, maar anderen maken inmiddels een praatje of groeten vriendelijk terug.

Met zijn simpele, dagelijkse groet geeft Cromartie iedereen het gevoel gezien te worden en ertoe te doen en dat is belangrijk, zegt hij, ‘want niet iedereen heeft het makkelijk’.

Filmmaker en activist Ivan Cash ontmoette Cromartie op het metrostation en raakte met hem aan de praat. ‘Hij is de enige beambte die forenzen op deze manier begroet,’ zegt Cash. ‘Nadat ik een paar keer door hem was begroet, besloot ik dit portret van hem te maken.’

Plaats een reactie