De zeldzaamste pasta ter wereld

Atlas Obscura  | 14 maart 2018 - 07:3014 mrt - 07:30

Het is de zeldzaamste pasta ter wereld, die ook nog maar twee keer per jaar kan worden gegeten na een nachtelijke wandeling van 30 kilometer: Su filindeu, ofwel ‘draden van god’, in het dialect van het Italiaanse eiland Sardinië.

Tweemaal per jaar, in mei en oktober, trekken pelgrims op Sardinië in het holst van de nacht van de stad Nuoro naar het dorp Lula. Ze lopen gezamenlijk, soms met honderden, soms met duizend. Dertig kilometer later, bij de ingang van Santuario di San Francesco, bereiken ze hun bestemming.

Het gaat de nachtelijke wandelaars niet zozeer om het heiligdom zelf, maar om de zeldzaamste pasta ter wereld. Su filindeu – in Sardo letterlijk ‘draden van God’ – is heel ingewikkeld om te maken. Slechts drie vrouwen op aarde, alledrie op Sardinië woonachtig, beheersen de kunst. Ze maken de pasta alleen voor het halfjaarlijkse feest van San Francesco, een traditie die zeker tweehonderd jaar oud is.

De ingrediënten zijn eenvoudig: griesmeel, tarwe, water en zout. Het opdienen is ook ongecompliceerd: wildbouillon en een pittige pecorinokaas. Maar de pasta maken is vrijwel onmogelijk.

Ingenieurs van het pastabedrijf Barilla probeerden een machine te bouwen die de techniek kon reproduceren. Tevergeefs. Ook ster-kok Jamie Oliver bezocht Sardinië in de hoop de kunst in de vingers te krijgen, maar na uren proberen gaf hij het op.

Paola Abraini, een van de drie vrouwen, zegt dat het moeilijkste is om het deeg met je handen te ‘begrijpen’. Ze kneedt het mengsel totdat het aanvoelt als klei, en blijft het vervolgens verwerken in afgeronde strengen. Als het griesmeel niet elastisch genoeg is, dompelt ze haar vingers in een kom met zout water. Als het wat vocht nodig heeft, helpt ongezouten water. Het kan jaren duren om het precaire evenwicht aan te voelen, zegt Abraini.

Hier laat een van de andere drie Sardijnse vrouwen het proces zien:

Plaats een reactie

Atlas Obscura)&mc_cid=c7d1de668a&mc_eid=92bb225275