Een maquette van 270 vierkante meter

My Modern Met  | 12 april 2018 - 07:3012 apr - 07:30

In de Romeinse wijk EUR staat een enorm schaalmodel van het oude Rome. Het model van ruim 16 bij 16 meter werd in 1933 in opdracht van Mussolini gemaakt door de Italiaanse archeoloog Italo Gismondi, die er uiteindelijk zijn hele leven aan werkte.

Het gipsmodel, dat bekend staat als de Plastico di Roma Imperiale (gipsmodel van het keizerlijke Rome), toont Rome in de vierde eeuw na Christus ten tijde van Constantijn de Grote. Het bevindt zich in het Museum van Romeinse beschaving, een museum dat in de jaren 1930 werd geopend om de geschiedenis van het oude Rome te laten zien.

Archeoloog Italo Gismondi rondde in 1933 een eerste versie af maar bleef er bijna veertig jaar aan bouwen. Hij baseerde zich onder meer op de kaart Forma Urbis uit 1901 van Rodolfo Lanciani en bestudeerde gedetailleerde kaarten van bekende monumenten zoals het Pantheon en het Colosseum.

Fascistische stedenbouw
Voor woningen en andere locaties waarvan geen archeologische overblijfselen meer voorhanden waren, baseerde hij zich noodgedwongen op de kennis van oude bouwmethoden. Ironisch genoeg had opdrachtgever Mussolini al veel oude huizen in Rome laten verwoesten om plaats te maken voor grote verkeersaders zoals de Via dei Fori Imperiali, die naar het Colosseum leidt.

‘Het model gaf het fascistische modernisme van Mussolini een schijn van keizerlijke oorsprong’, schrijft Victor Plahte Tschudi, professor architectuurgeschiedenis aan de Oslo School of Architecture and Design. Mussolini gebruikte het model om zijn fascistische stedenbouwbeleid te legitimeren. Vanaf 1928 werden oude bouwwerken op grote schaal afgebroken om plaats te maken voor sterk vereenvoudigde, neoklassieke gebouwen.

Het model op schaal 1:250 functioneert nog steeds als een educatief hulpmiddel voor scholieren, studenten en andere geïnteresseerden. Het laat zien hoe de oude ruïnes van vandaag ooit in het grotere stedelijke landschap stonden. Ook filmmakers maken er nog dankbaar gebruik van. Zo gebruikte Ridley Scott enkele shots van de maquette voor zijn film The Gladiator uit 2000.

Hier vind je nog meer foto’s van het indrukwekkende schaalmodel.

Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Plaats een reactie