Nieuw-Zeeland valt te vaak van de kaart

World Maps Without New Zealand  | 17 May 2018 - 07:3017 May - 07:30

Op bijgaande kaart zie je dat Nieuw-Zeeland rechtsonder Australië ligt. Dat wist je vast al, maar toch komt het land op veel wereldkaarten domweg niet voor. Daarom is er de site World Maps Without New Zealand. En de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern roert zich nu ook.

Nieuw-Zeeland is zeker geen groot land, geen Canada of China, maar het is ook niet zo klein. Het is ongeveer even groot als Italië, en het lijkt er trouwens ook op, als je de laars omdraait. Toch wordt het land om de een of andere reden vaak van de kaart geveegd. En daar zijn sommige Nieuw-Zeelanders niet blij mee.

Zo is er het Tumblr-blog World Maps Without New Zealand, met als motto: ‘Het is meestal geen erg belangrijk land’. De site toont met bijna masochistisch enthousiasme wereldkaarten die voorkomen in nieuws- en informatie-media waarop Nieuw-Zeeland ontbreekt en voorziet die afbeeldingen van vaak geestige opmerkingen.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft het fenomeen inmiddels ook omarmd. Ze acteert met komiek Rhys Darby, bekend van onder meer Flight of the Conchords, in een filmpje voor een nieuwe toerismecampagne, met de hashtag getnzonthemap.

Darby vraagt haar hulp bij het oplossen van het probleem. Is het een samenzwering, vraagt hij zich af, of is Nieuw-Zeeland gewoon vergeten? ‘Misschien laten mensen ons gewoon weg omdat ze denken dat we een vergissing zijn?’

Plaats een reactie