De eerste kunstbeurs ooit in Iran

Artnet  | 12 juli 2018 - 07:3012 jul - 07:30

Met slechts tien galeries en onder zware economische omstandigheden werd Teer Art, de eerste Iraanse kunstbeurs ooit, in Teheran gehouden.

Voorwaarde voor deelname was dat galeries al eerder hadden geëxposeerd op internationale beurzen en daardoor waren slecht tien galeries aanwezig. Daarmee werd de diversiteit van de Iraanse kunstmarkt niet echt gerepresenteerd: alleen al in Teheran is het aantal galeries gegroeid van slechts een handvol in de jaren negentig tot meer dan honderd nu.

De organisatoren beperkten de omvang van de beurs ‘om het overzichtelijk te houden en onszelf de mogelijkheid te bieden om acceptabele kwaliteit te leveren’, aldus directeur Maryam Majd. ‘Deze eerste editie was een test om onze praktische vaardigheden te toetsen. Nu we weten dat we het kunnen zijn we optimistisch om het de komende jaren beter en grootser aan te pakken.’

Grootste probleem voor Teer Art is de internationale politiek. De beurs opende tegen de achtergrond van protesten in Teheran nadat de valuta van het land, de rial, een nieuw dieptepunt bereikte. Sinds Donald Trump zich in mei uit de nucleaire afspraken heeft teruggetrokken, heeft de rial meer dan 40 procent van zijn waarde verloren.

Daardoor ‘was de kunst bijna gratis’, aldus oprichter Hormoz Hematian. Toch is er tevredenheid over deze eerste stap. Betrokkenen hopen volgend jaar meer exposanten uit Iran en omliggende landen te kunnen presenteren en ook andere kunstvormen als performance, licht-, geluid- en videokunst te kunnen tonen om zo een beter beeld te bieden van Irans levendige kunstwereld.

foto: Teer Art

Plaats een reactie